Amsterdam, 3 oktober 2015 – Gisteren schreef ik het stuk “18 wedstrijden, belachelijk!“. Dit bericht is zoals altijd door de Reserve Reserves gedeeld op Facebook en inmiddels staan er daar ook de nodige reacties onder.
In eerste instantie was het bericht bedoeld als een wake-up-call voor coaches en bestuurders. Zij moeten op 10 oktober naar de door de bond georganiseerde bijeenkomst om de afgelopen competitie te evalueren en mee te praten over de toekomst. Alleen als je meepraat heb je namelijk recht van spreken als het vervolgens toch fout gaat (of er toch fouten gemaakt worden).
In tweede instantie heb ik daar de “18-wedstrijden-regel” bij gebruikt om aan te tonen wat er gebeurt als je niet meepraat en de beslissingen overlaat aan mensen die, laten we het neutraal houden, op z’n minst heel anders tegen honkbal aankijken dan veel honkballiefhebbers in mijn omgeving.
Voor de niet-Facebookers onder ons die de reacties dus niet meekrijgen is het misschien goed om hier nog een klein beetje extra toelichting te geven.
De “18-wedstrijden-regel” is namelijk hetzelfde voor een competitie als de “2-uur-regel” voor een honkbalwedstrijd. In het geval van 10 teams is er niets aan de hand, net als dat er niets aan de hand is als je in twee uur 9 innings speelt. In alle andere gevallen klopt het niet. De competitie wordt namelijk afgebroken voordat deze echt af is. Niet iedereen heeft evenveel tegen elkaar gespeeld. Het wordt oneerlijk.
Ook als je in de breedtesport of in de jeugd speelt wil je een gewone eerlijke competitie spelen waar iedereen, statistisch gezien, evenveel kans maakt om kampioen te worden. Nu kun je kampioen worden als je de mazzel hebt dat je toevallig één of twee wedstrijden minder hebt hoeven spelen tegen die andere topploegen.
En dat is bovenin, het linker rijtje, zeg maar. Maar dan ook even over het rechter rijtje in de competities waar je kan degraderen. Is het niet zuur als je als degradatiekandidaat aan het eind van het seizoen moet concluderen dat je eruit vliegt omdat je twee punten minder hebt dan de ploeg boven je, en jij wél tegen de nummer 1 t/m 3 hebt gespeeld en de ploeg boven je alleen tegen de nummer 3?
De “18-wedstrijden-regel” is op het veld tijdens een wedstrijd natuurlijk niet zichtbaar. Het spel wordt niet aangetast zoals dat bij het spelen op tijd wél het geval is, maar in beide gevallen zijn er onwenselijke effecten waar beter over nagedacht zou moeten worden.
En of het nu meer en kleinere poules moeten worden waarbij je bijv. drie of vier keer tegen elkaar speelt, of dat je na een halve competitie een nieuwe poule-indeling maakt, of dat er iets anders bedacht wordt, het maakt niet uit, maar het kan en moet beter en eerlijker.
Persoonlijk zou ik in een reguliere competitie het liefst 20 of 22 wedstrijden spelen, maar omdat ik met mijn team in een poule van 10 zit zijn dat er dit jaar maar 18. Jammer maar helaas, maar ook niets aan de hand. Maar als je in een poule van 11 zit moet je toch gewoon 20 wedstrijden kunnen spelen?! En wat gebeurt er nu bij een poule van 9 of 8? Ik weet het niet, misschien kan iemand me helpen, maar ik ben bang dat de gekozen oplossing een gedrocht is.
Wat ik zou doen als ik de bond was? Om te beginnen goed overleggen met de clubs om duidelijk te maken waar de schoen wringt en daarmee draagvlak creëren voor de oplossing, ook als dat een gedrocht is. Maar het hoeft geen gedrocht te zijn.
Hieronder een voorbeeld van hoe het eerlijk zou kunnen met 11 teams in 18 wedstrijden:
11 teams
Halve competitie = 10 wedstrijden
Beste vier spelen een hele competitie = 6 wedstrijden
Kruisfinales = 2 wedstrijden
Totaal 18 wedstrijden
Nrs. 5 t/m 8 spelen een hele competitie = 6 wedstrijden
Kruisfinales = 2 wedstrijden
Totaal 18 wedstrijden
Nrs. 9, 10 en 11 spelen een dubbele competitie = 8 wedstrijden
Totaal 18 wedstrijden
Bezwaar? Misschien speel je wat veel tegen dezelfde ploeg, maar je speelt wel ergens om en het voordeel is dan ook dat je hier waarschijnlijk minder ‘veeg partijen’ gaat tegenkomen. Iedereen speelt op z’n niveau. En in de onderste poule weet je nu écht zeker dat de slechtste ploeg degradeert.
Dit is maar een voorbeeld en is gebaseerd op 18 wedstrijden, maar met een beetje slim rekenen kan dit ook voor 20 wedstrijden en/of poules met meer of minder clubs. En zeg nou eerlijk, bovenstaand voorbeeld is toch al veel minder lelijk dan hoe de hoofdklasse competitie eruit ziet? 😉