Amsterdam, 30 oktober 2016 – Eergisteren is in Monterrey, Mexico het wereldkampioenschap voor ‘onder 23’ van start gegaan. Twee Europese landen hebben zich gekwalificeerd, maar Nederland is er niet bij.
Het land dat als twaalfde en daarmee als laatste eindigt in dit U23 toernooi krijgt 60 punten. De winnaar van het toernooi kan 690 punten verdienen voor de wereldranglijst. Het is daarmee, na de World Baseball Classic en Premier 12, het op twee na belangrijkste toernooi van de WBSC maar het belangrijkste toernooi van dit jaar.
Om het even in perspectief te zetten, voor het gewonnen EK in Hoofddorp kreeg het grote Oranje 200 punten voor de ranglijst. Ik dacht zelf eerst 500, maar dat is het maximale aantal, en dankzij een oplettende volger weet ik nu dat dat alleen het geval is als er 5 of meer landen uit de Top 12 meedoen. Voor de Honkbal Week Haarlem had ik 10 punten opgeschreven, maar ook dat klopt niet (gaat lekker zo). 10 is het maximaal aantal punten, maar omdat er geen echte landenteams meededen ging ook dat feest niet door. Voor de hobby rekenaars hier het rekendocument.
Tsjechië en Oostenrijk verdedigen in Mexico de Europese eer omdat zij respectievelijk op de eerste en tweede plaats zijn geëindigd op het EK U21 dat in 2014 Tsjechië gespeeld werd. Nederland was daar niet bij, niet omdat we ons voor dat toernooi niet geplaatst hadden, maar gewoon omdat we niet mee wilden doen. Uiteindelijk waren er in Tsjechië zes landen vertegenwoordigd, en tot acht landen is er voor dit soort toernooien een vrije inschrijving.
Je zou dus kunnen zeggen dat er voor 2014 door de KNBSB andere keuzes zijn gemaakt, maar dat is eigenlijk te positief. Er is namelijk niet over nagedacht en het geld dat bestemd was voor het U21 toernooi, of had moeten zijn, is een jaar later onder druk van NOC*NSF alsnog besteed… aan iets anders, en helemaal verkeerd. En omdat ik hiermee toch al in herhaling val hieronder dan ook nog maar weer het (schokkende) stukje tekst uit de toelichting van het financiële jaarverslag 2015.
“Vanuit de exploitatie 2013 en 2014 van de kolom honkbal is een bedrag van ruim € 155.000 toegevoegd aan de bestemmingsreserve. Vanuit de subsidiegever NOC*NSF is nadrukkelijk te kennen gegeven dat het positieve saldo 2014 van de kolom honkbal in 2015 en 2016 besteed moet worden aan het programma topsport honkbal.”
Dat geld is dus uiteindelijk wel uitgegeven: “Met de besteding aan een extra trainingskamp in 2015 in voorbereiding op het Top 12 toernooi en het inhuren van een externe Strength & Conditioning Trainer in 2015 en 2016 is en wordt aan die bestedingsverplichting voldaan.” Maar zover ik weet zijn er geen punten voor de wereldranglijst te verdienen met trainingskampen.
Dat de KNBSB in het verleden domme keuzes heeft gemaakt is inmiddels ook bij de bond zelf wel bekend. Er wordt in ieder geval weer wat meer aandacht besteed aan de jeugdtoernooien, maar echt heel slim is het allemaal nog niet.
Zo heeft de bond bedacht dat het een goed idee was om volgend jaar mee te doen aan het EK ‘onder 12’, nog sterker de CEB heeft dit toernooi zelfs aan de KNBSB toegewezen. UVV schijnt dit te gaan organiseren en daar, om het financieel rond te krijgen, een stichting voor in het leven roepen. Maar dat terzijde.
Leuk voor Nederland, leuk voor UVV, maar echt zoden aan de dijk zet het niet. De WBSC organiseert namelijk niet elk jaar een WK U12, maar de CEB wel elk jaar een EK U21. Dat betekent dat om het jaar de winnaar van het EK zich ook plaatst voor het WK, maar dat het andere jaar er los van het kampioenschap helemaal niets te winnen valt. Het toernooi in Utrecht wordt een toernooi in deze laatste categorie.
Volgend jaar spelen Duitsland en Tsjechië wél het WK U12. Duitsland won dit jaar namelijk de finale van het EK U12 van Tsjechië. En je raadt het al, Nederland had geen team afgevaardigd. Dus ook op de 345 punten die volgend jaar op het WK U12 te verdienen zijn voor de winnaar maken we geen kans.
In het concept Beleidsplan 2017+ lijkt de bond zich al te realiseren dat het op deze manier allemaal wel erg lastig wordt. In het Grand Slam plan werd namelijk nog gesproken over een Top 3-5 positie op de wereldranglijst, in het nieuwe plan staat “Een Top 6 positie op de Rankinglijst van de WBSC“. Daarbij wordt, misschien om de pijn te verzachten, ook een nieuwe ambitie genoemd, namelijk “Een medaille tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokyo“. Klinkt leuk natuurlijk, maar dat is het volgens mij niet. Dit is namelijk weer volledig de focus op het grote Oranje, en niet op de jeugd waarmee je óók gewoon veel punten kan verdienen, je moet dus alleen wel even meedoen…