Contactsport of niet, een echte wedstrijd komt er niet

Amsterdam, 9 mei 2020 – Een beetje tegen m’n gewoonte in ga ik in dit stukje toch even op herhaling en wél filosoferen over oplossingen. Ik merk namelijk dat veel mensen teleurgesteld zijn over de honkbal-corona-oplossingen uit mijn vorige bijdrage op 9innings.nl. Dat snap ik, want er zijn namelijk geen echte oplossingen die zonder aanpassingen van de coronaregels zullen leiden tot een enigszins normale honkbalwedstrijd, maar goed, daar gaan we dan toch maar.

Of honkbal nu wel of geen contactsport is, dat maakt niet uit, daar heeft het verbod op wedstrijden niets mee te maken. Waar het wél alles mee te maken heeft is de anderhalve meter-maatregel. Het ligt daarbij natuurlijk wel voor de hand dat alle contactsporten bij definitie al niet kunnen voldoen aan de verplichte anderhalve meter.

Maar volleybal bijvoorbeeld is (ook) geen contactsport, en ook zij mogen géén wedstrijden spelen. Waarom niet? Omdat het ook bij die sport onmogelijk is om anderhalve meter van elkaar te blijven. Dat geldt voor de spelers uit je eigen team, aan je eigen kant van het net, maar bij smashen en blocken hangen aanvallers en verdedigers ook maar enkele centimeters uit elkaar in de lucht. En bij het landen is er dan ook nog vaak contact. Niet zo gek als je van twee kanten naar hetzelfde punt in de lucht probeert te springen. Oplossing is niet meer smashen of blocken en iedereen in het veld z’n eigen zone verdedigen. Ik denk niet dat je daar een wedstrijd, laat staan een competitie van wil spelen of zien.

Maar hoe je honk- en softbal ook wil noemen, contactsport of niet, er zitten ook bij ons veel teveel elementen in ons spel opgesloten die een anderhalve-meter-wedstrijd onmogelijk maken. Voorbeelden heb ik al genoemd in het vorige stuk, maar achter die voorbeelden liggen de basisprincipes van onze sport.

Laten we dus bij de basics beginnen. In de verdediging zijn er vier manieren om een slagman uit te krijgen.

  1. De slagman krijgt drie slag
  2. De geslagen bal wordt gevangen
  3. De bal is eerder bij de eerste honkman terwijl deze in contact is met het honk
  4. De slagman wordt uitgetikt.

Bij 1 verhuizen we, om die anderhalve meter-honkbal mogelijk te maken, de scheidsrechter naar achter de heuvel. Met de catcher is het wat minder makkelijk schuiven, maar laten we die voor het gemak een meter achteruit halen. Zeker lage slagballen vangen wordt nu lastig voor de catcher, en om de slagman uit te krijgen bij drie slag is dat wel noodzakelijk. Maar die regel passen we dus aan. De catcher hoeft de bal niet meer te vangen. Drie slag is uit. En laten we dan ook meteen de doorgeschoten ballen en wilde worpen maar uitbannen. Dat is als catcher echt niet te doen van twee meter achter de plaat. Je mag dus als honkloper niet meer lopen als de bal langs de catcher gaat. Laten we er dan ook maar meteen een hekje achter zetten, stuk doorzichtig plastic erin en de scheidsrechter kan dan weer verhuisd worden van achter de heuvel naar achter het hekje. Lekker zonder masker en andere logge beschermingsmiddelen. Wel even oppassen voor het hekje bij de pop flies, maar die kunnen we natuurlijk ook afschaffen. Foutbal is foutbal.

Persoonlijk ben ik na deze aanpassingen alweer klaar met filosoferen, maar vooruit, de gifbeker gaat leeg.

Gelukkig is er bij 2 bijna helemaal geen probleem. Hier hoeven we niets aan te veranderen. Een vangbal is uit. Alleen moeten we in het veld wel even goed opletten dat de veldspelers voldoende afstand van elkaar houden. Gelukkig bestaan er al voorrangsregels voor ballen die niet recht op een velder worden afgeslagen. Zoals midvelder gaat voor op linksvelder en rechtsvelder en buitenvelder gaat voor op binnenvelder. Werpers en catchers altijd optiefen, etc..

Bij 3 beginnen de echte problemen dan weer. Als de slagman geslagen heeft probeert hij/zij eerder bij het eerste honk te zijn dan dat de bal in het bezit is van de speler die op dat moment IN CONTACT staat met het honk. Daar moet dus een honk bij. Dit safety honk moet dan los, en meer dan een meter buiten het veld liggen. En om te voorkomen dat er toch te weinig afstand ontstaat mag de eerste honkman dan ook niet over de foutlijn om een eventueel verkeerde aangooi te pakken. Maar opgelost dus.

Manier 4 is natuurlijk sowieso een no-go. Tikken is contact en je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat dat niet op anderhalve meter kan.

Zonder tikken moet je dus gaan spelen met een altijd gedwongen loop, ook naar de andere honken. En omdat je wil voorkomen dat honklopers en velders in een race naar hetzelfde punt (het honk) terechtkomen moeten er dus extra honken worden neergelegd. Ik heb ze er voor het gemak al even ingetekend.

(tekst gaat door onder foto)

Ik weet niet of er nog mensen zijn die na deze punten nog zin hebben, maar vooruit, we moeten ook nog even een regel bedenken voor voorrang van honklopers op binnenvelders, of andersom. Maar ja, als jullie nu nog steeds vinden dat iets beter is dan niets, dan is deze misschien niet zo moeilijk. Laten we de velders altijd voorrang geven op de honklopers, en de honklopers moeten in hun lijn blijven. Ook hier kun je bijv. bij een klapje richting de backhand van de korte stop nog met z’n drieën in de problemen komen, maar ach, een kniesoor die zich daar druk over maakt. Ook opgelost dus.

Omdat we niet meer aan doorgeschoten ballen doen en honklopers ook niet aangehouden of uitgetikt kunnen worden schaffen we het stelen ook af. En volgens mij was dat de laatste beer op de weg.

Nu we de anderhalve meterproblematiek hebben opgelost kunnen we aan de slag, toch? Beetje opletten in het veld, even goed in de gaten houden naar welk honk je rent, maar we kunnen! We kunnen dit aankomende week in ieder geval gaan trainen. Even wat extra honken uit de opslag halen en ze erbij prikken, misschien extra looplijntjes trekken om vergissingen en ongelukken te voorkomen. Maar ja, mogen we daarmee dan ook wedstrijden spelen?

Het antwoord daarop is heel duidelijk. Dat is gewoon nog steeds NEE. Wedstrijden mogen niet, voor geen enkele sport. De overheid wil die verkeersbewegingen gewoon niet. Zelfs voor bijvoorbeeld golf mag dat niet. Onderlinge (club)wedstrijdjes mogen dan weer wel, maar dus net als met trainen wél met de anderhalve meterregels. Voor golf is dat heel goed te doen, maar voor ons dus minder.

Iets is dus beter dan niets, dat klopt, maar dat iets is niet idiote regeltjes verzinnen om anderhalve meter uit elkaars buurt te blijven. Dat iets is dat we meer mogen gaan trainen. En als je dat op de club wil doen in wedstrijdvorm zoals hierboven beschreven. Veel plezier daarmee!

Het NOC*NSF en de KNBSB gaan in ieder geval lobbyen voor aanpassing van de maatregelen voor de zomersporten. Daar zullen wel wat weken overheen gaan omdat er eerst gekeken zal worden naar wat de verlichtingen van volgende week voor gevolgen zullen hebben.

Ook in het OV is anderhalve meter onmogelijk, en als straks blijkt dat de mondkapjes daar werken, dat er niet een enorme hoeveelheid extra besmetting bij komen, dan is dat misschien een maatregel die wij ook mogen gaan gebruiken, in plaats van die anderhalve meter. En dan zou het dus wél mooi zijn als honkbal gezien wordt als een niet-contactsport. Want ik betwijfel of Rutte voor dat handjevol honkballers en softballers een uitzonderingspositie zal creëren.

En stel dat we dan bijvoorbeeld op 1 juli of 1 augustus al mogen, dan wordt ons misschien eerst nog gevraagd om niet meteen te beginnen aan een landelijke competitie of aan toernooien met veel teams tegelijk. Maar gewoon rustig met wedstrijdjes tegen teams uit de buurt.

Lekker trainen dus de komende weken, misschien komt het eerder dan 1 september toch nog een beetje goed.