Amsterdam, 4 maart 2021 – Gisteren werd bekend dat op donderdag 29 april de eerste officiële wedstrijd van 2021 in de Hoofdklasse gespeeld gaat worden. Dit is alleen niet een reguliere competitiewedstrijd, maar een wedstrijd in de voor dit coronajaar speciaal opgezette bekercompetitie.
Het ziet er naar uit dat deze bekercompetitie zal bestaan uit vier teams, maar clubs hebben nog tot a.s. maandag om zich in te schrijven. Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en HCAW zullen zich zeker gaan inschrijven en van Twins wordt dat ook verwacht. De bekercompetitie moet afgerond zijn voordat de reguliere competitie start op 27 mei.
In de opzet van deze bekercompetitie zullen drie wedstrijden gespeeld worden op drie wedstrijddagen. In principe zal dat dan zijn donderdag, zaterdag en zondag, maar er is ruimte gelaten om in plaats van donderdag op vrijdag te spelen. De winnaar van de beker verdient de 2e Europacup-plek. De 1ste Europacup-plek blijft voorbehouden aan de winnaar van de Holland Series.
Op 27 mei zal dan de reguliere competitie van start gaan. Ook in deze competitie zullen er drie wedstrijden per week gespeeld worden, maar in plaats van op een doordeweekse dag zal er nu een double header op zaterdag worden gespeeld. Beide zaterdag-wedstrijden gaan over zeven innings en de wedstrijd op zondag zal over de reguliere negen innings gaan. Na deze competitie worden dan de play-offs en de Holland Series gespeeld, deze series van wedstrijden zullen dan wel weer over drie speeldagen verdeeld worden.
Daar waar de KNBSB, en de rest van de wereld, vorig jaar overvallen werden door Corona heeft de bond deze winter een aantal scenario’s kunnen uitwerken die rekening houden met de verschillende corona-beperkingen. Ook in de huidige opzet is er nog ruimte om een aantal weken te schuiven en is er rekening gehouden met zowel het OKT als de Europacup. Wat er gebeurt als het Nederlands Team onverhoopt de Olympische Spelen haalt ben ik vergeten te vragen, maar los van dat dit volgens mij hoogst onwaarschijnlijk is, zal die enorm knappe prestatie, als het gebeurt, ongetwijfeld ingepast gaan worden.
Toch zijn er nog veel onzekerheden en had ik nog veel vragen, en vanochtend ben ik door Gijs Selderijk van de KNBSB bijgepraat. Als eerste wilde ik graag weten hoe het precies zit met dat testen want dat lijkt toch het grote knelpunt te zijn. Daarbij moet aangetekend worden dat de KNBSB en clubs niet anders kunnen dan uitgaan van de situatie zoals ie nu is, en er rekening mee houden dat dit tot en met het eind van de competitie zo zal blijven. Als de regels nog verder aangescherpt worden wordt spelen waarschijnlijk onmogelijk, en als de maatregelen afgeschaald worden dan wordt het allemaal een stuk werkbaarder.
In de trainingsfase, de fase waar de teams die aan de bekercompetitie mee gaan doen nu dus aan gaan beginnen, is één keer per week testen voldoende. Spelers van 27 jaar of jonger hoeven zelfs helemaal niet getest te worden en er mag door de verschillende leeftijdsgroepen gemengd getraind worden. Op het moment dat de wedstrijden beginnen moet er twee keer getest worden en dat geldt dan ook voor de spelers van 27 jaar en jonger.
De kosten per test bedragen voor de topsporters € 4,50 (via NOC*NSF) en er wordt via contacten van één van de Hoofdklasse-clubs nog gesproken over een test die nog iets goedkoper is. De clubs zijn op dit moment al verschillende manieren aan het zoeken om de tests te bekostigen. Dat kan door een bijdrage van de spelers zelf, crowdfunding, de KNBSB zal iets bijdragen en ook zijn er gemeentes die topsporters hierin willen bijstaan. En natuurlijk zijn de verenigingen zelf ook bereid hun steentje bij te dragen, maar de meeste verenigingen willen óók rekening houden met alle andere leden binnen de club. Leden die óók graag zouden willen honkballen of softballen, leden die gewoon contributie betalen en ook recht hebben op een goed onderhouden complex, faciliteiten en af en toe nieuwe materialen. Het toch al schaarse geld kan echt maar één keer uitgegeven worden. Daarbij houdt het voor een aantal verengingen niet op bij een paar tophonkballers want ook de speelsters uit de softbal Hoofdklasse (voormalige Golden League) zouden onder de regels van het Protocol verantwoord opstart topcompetities mogen beginnen. En het mag duidelijk zijn dat na een jaar corona-ellende, en ook dit jaar voorlopig nog gesloten kantines, de verengingen het ook zonder de kosten voor de coronatests al moeilijk genoeg hebben.
Overigens ben je er met die € 4,50 nog niet want die tests moeten ook nog worden afgenomen. In de nieuwsbrief van HCAW die gisteren verstuurd werd stond gisteren bijvoorbeeld al deze oproep:
“Heb je een BIG-registratie en/of medische achtergrond en wil je ons helpen bij het uitvoeren van de tests die nodig zijn om Hoofdklasse te mogen spelen? Wil je met ons meedenken en ons adviseren over de praktische en veilige uitvoering van een behoorlijk aantal tests per week? Dan horen we graag van je!”
En juist die logistiek is voor de verengingen die nu nog niet willen starten met de bekercompetitie de reden waarom er in de reguliere competitie vanaf 27 mei double headers op zaterdag gespeeld gaan worden. Of er nu op twee of op drie dagen gespeeld wordt, in beide gevallen moet er twee keer per week getest worden. Maar als er op donderdag (of vrijdag) gespeeld wordt dan moet er op die dag ook getest worden, als er alleen in het weekend gespeeld wordt kan de doordeweekse test ook op dinsdag, de reguliere trainingsavond, gedaan worden. Dat lijkt misschien geen groot verschil, maar iedereen die weleens op een hoog niveau gespeeld heeft, en daarnaast ook nog een ‘gewoon’ leven had, weet dat het op die doordeweekse dagen altijd al moeilijk is om een enigszins fatsoenlijke voorbereiding te doen. Als er op zo’n wedstrijddag ook nog getest moet worden is de kans helemaal groot dat je in de knel komt.
Volgens Selderijk moet de keuze voor double headers dan ook losgezien worden van de al veel langer gekoesterde wens van een aantal clubs om ook in de Hoofdklasse terug te gaan naar minder speeldagen, en het liefst twee wedstrijden per week. Hij gaf aan dat dat in ieder geval voor dit seizoen nooit een reële optie is geweest omdat de meeste teams, en zeker Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en HCAW hun selectie hebben opgebouwd voor drie wedstrijden. Slechts twee wedstrijden per ronde, 18 innings dus, zou dan ook gevolgen hebben voor het aantal innings dat de werpers van die teams zouden kunnen gooien. En te weinig kunnen gooien zou niet alleen slecht zijn voor die spelers, maar ook nadelige gevolgen kunnen hebben voor de teams die Europacup spelen én voor het Nederlands Team dat voor een groot gedeelte leunt op de pitching staff van deze (op papier) sterkste ploegen in de Hoofdklasse.
Met het starten met een bekercompetitie hebben de verenigingen die daar niet aan meedoen in ieder geval vier weken extra de tijd om het testen op orde te krijgen, zowel wat betreft de logistiek als de financiën. En hopelijk is er tegen die tijd ook al meer zicht op het afschalen van de maatregelen waardoor niet alleen de topsporters maar ook de breedtesporters weer aan de bak mogen.