Amsterdam, 13 december 2016 – Afgelopen zaterdag hield bondsraadslid en voormalig bondsvoorzitter Ruud van Zetten een pleidooi voor het vrijmaken van meer geld voor het bereiken van nieuwe doelgroepen.
Hij pleitte voor ‘een behoorlijk budget’ en vindt dat dit budget ergens anders vandaan weggehaald moet worden.
Direct na dit pleidooi werd Van Zetten door huidig voorzitter Schel voor het pleidooi bedankt. Schel onderschreef het pleidooi, namens het hele bestuur, maar bedankte de bondsraad ook meteen voor het goedkeuren van de begroting, zonder dus dat budget vrij te maken.
Of er straks in het nieuwe Beleidsplan 2017+ en het bijbehorende financieringsplan iets mee gedaan is valt dan ook te betwijfelen. Het is sowieso de vraag of de financiering met de contributieverhoging er bij het congres doorheen komt.
Maar niet alles hoeft geld te kosten. Een paar weken geleden kwam het boek “Mijn verhaal” uit, de nieuwe biografie van Cruijff. Hierin drie alinea’s die alle sportliefhebbers en zeker de ouders van jonge kinderen moeten lezen.
De reclame die dit boek maakt voor honkbal is gratis en tegelijk onbetaalbaar. Dus als je van honkbal houdt en wil dat het honkbalevangelie verder verspreid wordt, deel dan dit stukje met onderstaande quote van El Salvador (de béisbol Holandés).
Door het honkbal heb ik veel details geleerd die me later in het voetbal van pas zijn gekomen. Als catcher bepaal je de worp van de werper, omdat hij niet en jij wel het overzicht van het veld hebt. Daarmee werd op natuurlijke wijze mijn latere kracht als voetballer, het totale overzicht, aangescherpt. Zoals je ook leerde om vooruit te denken. In het honkbal word je van jongs af aan geleerd dat je al moet weten waar de bal naartoe moet voordat je ’m gevangen hebt.
Je bent continu bezig om in fracties van een seconde te beslissen tussen ruimte en risico. De vraag of je met een worp de afstand tussen loper en honk kunt overbruggen. Maar ook het tactisch inzicht om in een flits de juiste beslissing te nemen en die ook technisch goed uit te voeren.
Honkbal is typisch zo’n sport die een talent tijdens zijn opleiding erbij kan doen, omdat er veel parallellen met het voetbal zijn. Zoals startsnelheid, het toepassen van de sliding, ruimtelijk inzicht, leren om een zet vooruit te denken en nog veel meer. Ik weet zeker dat het bij mij heeft gewerkt. Ik ben me ook later in het honkbal blijven verdiepen, waardoor ik als coach diverse ‘adviezen’ uit de honkbalsport met succes in het voetbal heb kunnen toepassen.
Cruijff in z’n catcher-uitrusting