De KNBSB, de ELB en de Nederlandse Honkbalsite, een ongemakkelijk triootje

Amsterdam, 28 april 2016 – Gepruts bij de KNBSB, de Hoofdklasse clubs, de Euro League Baseball (ELB) en vooral de slechte communicatie en berichtgeving over deze onderwerpen. Dat is het wel zo’n beetje, dat zijn de redenen van bestaan voor 9innings.nl.

Op de site van de KNBSB en op de Nederlandse Honkbalsite vind je veel enthousiaste en positieve berichten over honkbal in Nederland. Op de site van de Euro League Baseball staan laaiend enthousiaste berichten over honkbal in Nederland en Europa. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het is wel een beetje een eenzijdige kijk op hoe het in Nederland gesteld is met onze geliefde balsport.

Op deze site laat ik af en toe ook een andere geluid horen. Niet om mensen te pesten of om negatief te doen, maar wel in de hoop dat het benoemen van de problemen bijdraagt aan het oplossen ervan. “Journalistiek is de controle van de macht” zei een Belgische hoofdredacteur van een Nederlandse kwaliteitskrant afgelopen maandagavond op een bijeenkomst waarbij ik aanwezig was. Maak je geen zorgen, het is me niet naar m’n hoofd gestegen, maar de quote is blijven hangen en het leek me passend bij dit stuk.

Dit stuk gaat dan ook niet over of ik voor of tegen de ELB ben, zelfs niet over hoe kansrijk ik deze nieuwe league acht, en het gaat ook niet over of ik voor of tegen de verschillende beslissingen van de KNBSB ben. Dit stuk gaat sec over de communicatie en de berichtgeving over deze onderwerpen.

Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat de honkbalwereld in Nederland een klein wereldje is. Het is dus te verwachten dat de eveneens relatief kleine bond af en toe een steekje laat vallen. Het maken en het uitvoeren van regels en beleid gaat daarbij vaak voor op het communiceren hierover. Overigens is wel duidelijk te merken dat er meer aandacht voor communicatie is dan pakweg twee jaar geleden. Des te storender is het dat bepaalde onderwerpen totaal worden doodgezwegen.

Ook de sites in Nederland die over honkbal schrijven moeten het doen met een relatief klein publiek dat geïnteresseerd is in honkbal. Daarbij is o.a. de Nederlandse Honkbalsite van de KNBSB afhankelijk voor nieuws over de Hoofdklasse en het Nederlands team. De bond op zijn beurt wil graag veel berichten op de eigen site hebben, liefst positief natuurlijk, en is voor het volume tegenwoordig afhankelijk van de Nederlandse Honkbalsite. De hoeveelheid berichten die nu wordt overgenomen dan maar zelf schrijven is voor de bond niet te doen (cq niet te betalen). Het lijkt er dan ook op dat de samenwerking vooral uit praktische overwegingen is ontstaan waarbij de bond niet alleen informatie verstrekt, maar ook publiek (verkeer in vakjargon) doorstuurt naar de nieuwsberichten op de Nederlandse Honkbalsite. Dat verkeer levert views en clicks op banners op en daarmee draagt de KNBSB indirect financieel bij aan de Nederlandse Honkbalsite.

Ik begrijp heel goed dat de bond de meest recente voorvallen (Rookies, ongerechtigde spelers etc.) liever niet aan de grote klok hangt, en het is maar wat lekker dat de Nederlandse Honkbalsite, al dan niet ingegeven door de financiële relatie, ook muisstil blijft. Ik vraag me af of de win-win situatie die is ontstaan ook voor de bezoekers van de betreffende sites wel zo duidelijk is.

Waar wel veel aandacht voor is op de Nederlandse Honkbalsite is de Euro League Baseball. In eerste instantie vond ik het vreemd dat er niet veel meer kritische vragen gesteld werden bij dit initiatief waarvan de kans van slagen allerminst gegarandeerd is. Mijn verbazing werd niet kleiner toen een belangrijke partner, zo niet de belangrijkste, van de Nederlandse Honkbalsite, de KNBSB dus, zich expliciet uitsprak tegen de ELB en dat nergens op de de Nederlandse Honkbalsite was terug te vinden. Dat zou toch groot nieuws moeten zijn?! De kritiekloze berichtgeving over de ELB ging door alsof er niets aan de hand was, gevoed door een stroom aan persberichten afkomstig van de ELB. De puzzelstukjes vielen in elkaar toen ik erachter kwam dat de hoofdredacteur van de Nederlandse Honkbalsite ook deel uitmaakt van het “Media Team” van de ELB. Spreken van “er achter komen” is wel wat zwaar aangezet, echt onderzoek was niet nodig. Het is kennelijk geen geheim want de ELB heeft de namen van de mensen in dit team gewoon op de site staan. Ook de ELB lijkt zich zo verzekerd te hebben van louter positieve berichtgeving.

Het gedraai van de KNBSB over de toestemming voor deelname aan de ELB, en de rare positie die Pirates daardoor heeft moeten innemen zorgt weer voor verrassende nieuwe berichtgeving waardoor de onduidelijkheid alleen maar groeit. Want wees nou eerlijk, sommige dingen kloppen gewoon niet en verdienen vragen.

De Nederlandse Honkbalsite “richt zich met name op de Nederlandse hoofdklasse, de nationale honkbalteams en de Nederlandse profhonkballers”, zeggen ze zelf. In de ELB spelen geen Hoofdklasse teams, geen spelers uit het Nederlands team en de spelers worden niet betaald. (Vragen?) De KNBSB verbiedt Hoofdklasse clubs deelname aan de ELB, maar staat wel toe dat spelers en coaches uit de Nederlandse competities deelnemen aan de ELB. (Vraag?) De voorzitter van Pirates heeft mij in niet mis te verstane bewoordingen in een mail uitgelegd dat ze niets te maken hebben met de ELB. Dat is toch wel een beetje vreemd omdat de ELB is bedacht door een nieuw opgezette Europese bond waar, volgens de laatste berichten die ik hierover heb, Pirates nog steeds lid van is. (Hier dan een vraag?) De sponsor van Pirates onderstreept in een reactie op Facebook dat ze niets te maken hebben met Team Amsterdam, het Amsterdamse team met 17 spelers uit de selectie van L&D Amsterdam. Op de site van de ELB staat prominent het bericht dat L&D tot en met 2020 hoofdsponsor blijft van Amsterdam Pirates. (Ehm?) Op de site van de KNBSB staat nog steeds niets over dit onderwerp, zelfs geen door gelinkte berichten van de Nederlandse Honkbalsite. Iedereen is volgens mij een beetje de weg kwijt.

En om de “fanmail” te beperken: Dit stuk is geen aanklacht tegen Pirates, zoals ook de vorige stukken dat niet waren. De selectiespelers willen gewoon wat extra wedstrijden spelen en de club moet creatief communiceren om binnen de vage regeltjes te blijven en niemand voor het hoofd te stoten. Pirates is een voorbeeldclub die het tegen de klippen op ook goed doet op het gebied van aantal leden, en daarbij een voorbeeldsponsor heeft die met een langjarige commitment vertrouwen toont in het Amsterdamse honkbal. Waren er maar meer van dit soort clubs en sponsors, dan hadden ze vast hun heil niet hoeven zoeken bij een alternatieve Europese bond.