Amsterdam, 17 oktober 2020 – Nee, ik ga niet meehuilen met de wolven, in ieder geval niet met iedereen die roept dat de KNBSB beter z’n best had moeten doen om de Holland Series uit te mogen spelen.
En dus ook niet met de mensen die zeggen dat er niet hard genoeg gelobbyd is toen we allemaal niet meer mochten honkballen. Niet met de mensen die toen we eenmaal wel weer mochten spelen zeiden dat dit natuurlijk niets met de lobby van de KNBSB had te maken. En niet met de mensen die zeggen dat onze sport al veel langer een uitzonderingspositie verdient. En ook niet met de mensen die het onbegrijpelijk vinden dat de nationale media, laten we ze in deze context dan ook meteen maar de main stream media noemen, niet veel meer aandacht hebben voor onze mooie sport. Maar ook dat ligt natuurlijk vooral aan de KNBSB.
Ja, ik heb ook kritiek op de KNBSB, bakken, maar voordat ik daaraan begin eerst even een reality check voor alle honkballiefhebbers die er helemaal niets van snappen, niet snappen dat naast de Ere- en Eerste Divisie en het vrouwenvoetbal niet óók de Holland Series door mochten gaan. Niet snappen dat in de berichtgeving daarover dan wel weer basketbal, volleybal en hockey worden genoemd, maar géén honkbal, wéér geen honkbal. Kortom, dat de mooiste sport van de wereld niet bij iedereen bovenaan het populariteitslijstje staat.
Onbegrijpelijk is het, maar wél heel goed te verklaren. Honkbal doet er in Nederland namelijk niet echt toe. En nee, dat is geen Calimero-uitspraak, maar helaas gewoon de keiharde waarheid. Het meest recente ledenaantal dat KNBSB bekendgemaakt heeft dateert van eind 2018 en is 19.809. Daarin zitten iets meer dan 17.000 spelende leden, waarvan iets minder dan 10.000 kinderen, waardoor er 7.622 senioren overblijven die honkballen en/of softballen. Beide sporten én mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld dus.
Alleen al qua aantallen is het dus best logisch dat er eerder aan andere sporten wordt gedacht. De basketbalbond heeft 51.000 leden, de volleybalbond 116.000 en de hockeybond 259.000. Ook niet genoemd waren o.a. de korfbalbond (84.000 leden), de handbalbond (49.000 leden) en de rugbybond (16.000 leden). O, en ik moet natuurlijk de onderwatersportbond (14.000 leden) en de Nederlandse Jeu de Boules Bond (16.000 leden) niet vergeten.
“Maar onze prestaties! De internationale ranglijst!” Tja, honkbal staat op de wereldranglijst op de 9e plek van de 83 landen. Heel knap voor een land waar dus amper gehonkbald wordt. Maar iedereen weet natuurlijk dat dit vooral komt door die paar handen vol heel talentvolle spelers die niet uit Nederland komen (let op, we hebben het over de coronamaatregelen in Nederland, niet over het Koninkrijk), die hier niet wonen, en in de MLB of AAA-, AA- of A-ball spelen in Amerika, en als ze zin hebben én mogen van hun club, één keer in de vier jaar één toernooi met het Nederlands Team mee spelen.
Dat is bij de andere sporten wel anders. De volleyballers zijn 15e van de 131, maar de internationals mogen van hun club gewoon alle grote toernooien spelen. De competitie wordt erop afgestemd. De hockeyers staan zelfs 3e op een lijst van 90 landen en niet alleen spelen de beste hockeyers natuurlijk altijd voor het Nederlands Team, als ze daarvoor geselecteerd worden, maar ook is de Nederlandse competitie gewoon één van de sterkste competities ter wereld.
De basketballers doen het dan weer veel slechter dan de honkballers en zijn de nummer 44 van 168 landen, maar zij hebben dus vooral de pech dat ze op de Antillen nu eenmaal veel beter honkballen dan basketballen. Dat geldt trouwens ook voor rugby (17e van 56), cricket (17e van 85, 5.000 leden), ijshockey (28e van 54, 6.000 leden).
Bij het korfbal zijn we al jaren de onbetwiste nummer 1 op een lijst van 69 landen. Die bond heeft dus meer dan vier keer meer leden dan de KNBSB, maar je hoort er nooit iets over. Nou ja, alleen bij de finale soms, maar daarvoor zijn de kaarten voor meer dan 10.000 toeschouwers in Ahoy of de Ziggo Dome dan ook altijd stijf uitverkocht. Holland Series, eat your heart out, dat aantal redden we niet eens als we de toeschouwers van alle finalewedstrijden van de afgelopen drie jaar bij elkaar optellen.
Nog meer cijfers nodig? Er zijn 38.000 badmintonners, 35.000 roeiers, 380.000 contributiebetalende golfers, 27.000 tafeltennissers, 28.000 triatleten die dus ook een eigen bond hebben, en zelfs de Nederlandse Schaakbond is met 24.000 leden groter dan de KNBSB. We staan bij deze denksport overigens niet onverdienstelijk op een 12e plek van de 184 landen. Maar net als bij honkbal hoor je ook over al deze sporten bijzonder weinig.
Dan dus terug naar hoe serieus de KNBSB zelf honkbal in Nederland neemt, en dan de Hoofdklasse in het bijzonder. Niet dus, deze wordt gewoon niet serieus genomen. Als de bond dat wel zou doen dan zou dat bijvoorbeeld uit het selectiebeleid van het Nederlands Team moeten blijken. Ik heb daar al veel over geschreven en ga dat hier nu niet allemaal herhalen, maar als je toch geïnteresseerd bent kijk je hier of hier en hier, of hier natuurlijk.
Verder zit er in de Hoofdklasse natuurlijk ook al jaren iets heel erg fout wat betreft de competitie zelf. In 2016 schreef ik het stuk “Gecondoleerd: 10 jaar dezelfde top 4!”, maar wat ik toen nog niet wist is dat hét nog beroerder kon, want dit jaar had ik het stuk “Gecondoleerd: al 5 jaar dezelfde top 2!” kunnen schrijven. Ik zeg “had kunnen schrijven”, maar dat is onterecht want dat stuk bestaat gewoon en had ik in april willen publiceren bij de start van de competitie. Niet gedaan, er kwam een virusje tussendoor, maar ik denk niet dat er ook in die periode al maar één helder denkend mens twijfelde aan of Amsterdam en Neptunus in de Holland Series zouden staan dit jaar.
En met die helder denkende mensen bedoel ik dus niet alleen Amsterdammers, Rotterdammers en neutrale honkbalvolgers, maar ook de mensen bij de andere 6 Hoofdklasse clubs. Ook zij hebben zich toen al bij de grootstedelijke hegemonie neergelegd. Want waar waren die clubs toen al voordat we aan dit korte seizoen begonnen doodleuk werd besloten dat L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus in 2021 Europacup mogen spelen? Er was nog geen bal gegooid, geen wedstrijd gewonnen. Nee, zelfs de Hoofdklasse neemt de Hoofdklasse niet serieus. Ik was geen fan van Robert Eenhoorn als honkbalbestuurder, maar als voetbalbestuurder van een serieuze club in een serieuze competitie deed hij dit jaar tenminste nog een serieuze poging om z’n club Europa in te krijgen. Dat dat niet lukte is irrelevant.
En dan weer even helemaal terug naar het begin. Als dit de manier is waarop we zelf al omgaan met de Hoofdklasse, waarom in vredesnaam zou minister Van Ark dan moeten besluiten dat de Holland Series wél uitgespeeld mogen worden?
Dat de KNBSB vandaag besloten heeft geen kampioen uit te roepen voor het seizoen 2020 in de Hoofdklasse is dan ook helemaal zoals het moet zijn. De ploegen hebben dit seizoen zes keer tegen elkaar gespeeld en ieder drie keer gewonnen. Neptunus was sterker tijdens de reguliere competitie, en Amsterdam stond 2-0 voor in de Holland Series. Maar Amsterdam weet na het goedmaken van een 3-0 achterstand vorig jaar dat ook die voorsprong nog helemaal garantie is op titelprolongatie.
Ik las vandaag in het AD dat Neptunus-coach Ronald Jaarsma daar eigenlijk ook zo over denkt, maar dat een seizoen zonder kampioen Amsterdam-coach Michael Duursma een vreemd gevoel geeft. Nu die beslissing dan toch genomen is vroeg ik hem vanavond hoe hij er nu tegenaan kijkt, en daarop nuanceerde hij zijn antwoord:
“Ik vind dat wij meer aanspraak maakte op het kampioenschap maar ik snap heel goed dat er onder deze omstandigheden in 2020 geen kampioen is.
Wij stonden er goed voor, maar tijdens een best of 7 series kan er uiteraard nog veel gebeuren. Hopelijk volgend jaar weer volop kansen om onze titel te verdedigen, en dan met publiek!”
En daarin heeft hij natuurlijk helemaal gelijk. Net als dat we het allemaal met hem eens zijn over het vreemde gevoel dat we overhouden aan dit seizoen. Aan dit jaar zelfs, en we zijn er voorlopig nog niet vanaf ook.
Maar als het straks voorbij is en wij kunnen niet meer ziek worden van het virus, dan moeten we er eerst voor zorgen dat de Hoofdklasse ook weer beter wordt, want als we niet oppassen en we niets aan de ‘levensstijl’ gaan aanpassen verliezen we deze patiënt.