Amsterdam, 16 juni 2020 – Alle experts lijken het er inmiddels wel over eens, het risico op besmetting met het coronavirus is bij buiten sporten echt minimaal. Zelfs een voetbalspits en zijn/haar verdediger komen elkaar gedurende een wedstrijd maar zo weinig tegen dat ook bij hen de kans dat de een de ander besmet bijna verwaarloosbaar is.
En ik zeg hier ‘bijna’ verwaarloosbaar omdat Covid-19 zo’n nare rotziekte is dat als je dan wél toevallig die één van de één op één miljoen bent, je alsnog behoorlijk de Sjaak bent. Maar goed, bij honk- en softbal is de kans dus nóg veel kleiner.
We raken zo langzamerhand met z’n allen ook redelijk gefrustreerd over het feit dat we, zoals de vlag er nu bij hangt, pas op 1 september weer wedstrijden mogen gaan spelen. Op die manier wordt het dus een compleet kansloos, weggegooid seizoen. Die frustratie is terug te lezen op Facebook en ik krijg daar ook redelijk wat berichtjes over.
Maar met de huidige anderhalvemeterregels mág honkballen gewoon niet. Het is leuk dat er allerlei creatieve ideeën worden bedacht voor spelen zonder tikken, en met een hele zwik extra honken zodat veldspelers en honklopers bij elkaar uit de buurt kunnen blijven, maar die zijn vooral leuk voor trainingen. En als ik dan heel even voor mezelf spreek, ook voor trainingen lijkt me dat niet leuk, doe mij dan maar liever een goeie BP en een lekkere I&O.
Goed idee of niet, waar we het allemaal wél over eens zijn is dat WE WEER GEWOON WILLEN HONKBALLEN!! En de enige manier waarop dat kan is als de regels die het OMT, het RIVM en het kabinet nu hanteren aangepast worden.
Gisteren las ik in de nieuwsbrief van HCAW over het spelen met de anderhalvemeterregels:
“De KNBSB is overigens hard bezig om hier een goede oplossing voor te vinden. Zodra daar meer over bekend is, kom ik bij jullie terug.”
En dat klonk me als muziek in de oren. Er wordt aan gewerkt! Ik hoopte daar natuurlijk op, en eigenlijk mag je dat ook wel verwachten van de bond, maar zeker weten doe je het pas als je er naar vraagt. En dat heb ik gisteren dan ook gedaan en vandaag kreeg ik een uitgebreide reactie van Stefaan Eskes, de directeur van de KNBSB.
Ik was begonnen met het samenvatten van deze reactie, maar omdat het zo’n omvangrijke reactie is, en het denk ik voor alle geïnteresseerden prettig is om te lezen wat er allemaal gedaan wordt, heb ik de reactie hieronder integraal opgenomen:
Elke dag komt de terechte vraag vanuit onze honkbal en softbal community wanneer we weer ‘gewoon kunnen sporten’.
Iedereen wil weer wedstrijden spelen, bij trainingen en wedstrijden kijken, op het verenigingsterrein elkaar treffen en een drankje drinken.
Ik kom zelf op de velden, spreek voorzitters, leden, ouders, collega’s etc. en allemaal hebben ze dezelfde vraag.
We proberen zoveel mogelijk collega’s op het Bondsbureau, Bestuur, Commissie van Toezicht en verenigingen aangesloten te houden in het proces van gesprekken met NOC*NSF.
Dat doen we direct via de mail, apps en telefoongesprekken. We gebruiken clusterapp-groepen, website en mail om de verenigingen te informeren.
We spreken voorzitters en verenigingsbestuursleden persoonlijk en informeren KNBSB Bestuur en CvT wekelijks, soms dagelijks.
In de afgelopen twee maanden hebben we ons nadrukkelijk gemanifesteerd bij NOC*NSF, beginnend met een ‘brandbrief’ op 8 mei waarin de een pleidooi hebben gedaan voor maatwerk & differentiatie voor de sportsector.
Omdat we direct en stevig hebben gereageerd, worden we gehoord door NOC*NSF en zijn we aangesloten op alle processen, hebben positie en inspraak.
De afgelopen maanden hebben we heel nadrukkelijk bijgedragen aan de versoepelingen die er zijn doorgevoerd voor de sport en de totstandkoming van de protocollen.
Dat heeft ervoor gezorgd dat we weer op de velden staan en sportief bezig zijn.
De volgende horde die we aan het nemen zijn is het openen van kantines en toegang op de velden voor ouders. De datum van 1 juli is richtpunt.
De grootste uitdaging betreft een versoepeling om weer snel te komen tot het spelen van wedstrijden en start competities.
Op de harde datum die de overheid heeft afgegeven van 1 september lijkt wat ruimte te komen.
Niet alleen de KNVB, maar de gehele sportsector pleit voor ruimte om eerder te kunnen trainen met weerstand (15 juli) en oefenwedstrijden te spelen vanaf 1 augustus.
Dat zou voor onze sporten het moment kunnen zijn dat we weer wedstrijden mogen spelen in competitie verband.
Onze argumenten zijn helder:
– we zijn buitensport in mooi/warm weer
– we maken nauwelijks direct contact
– het ‘contact binnen 1.5m’ is niet intensief (duur, richting)
– we spelen met (relatief) kleine teams in een grote ruimte
– 83% zijn lokale en regionale competities, dus beperkte vervoersbewegingen
– we hebben goede protocollen om het risico op verspreiding te minimaliseren (in lijn met RIVM maatregelen)
De meest effectieve manier om invloed te hebben op het proces van versoepeling van maatregelen, is vanuit het collectief van de sportsector met goede plannen te komen.
Dit heeft de overheid gevraagd en is dan ook bereid om in gesprek te komen en te luisteren.
Vanuit NOC*NSF en de Bonden werken we in een projectgroep die bezig is met het ontwikkelen en schrijven van het Sportsector Opstartplan 3.0.
Dit is het plan waarin de sportsector richting de overheid en het RIVM de route beschrijft hoe we ‘vanaf 1 september allemaal weer zo normaal mogelijk sporten’.
Ik ben zelf nauw betrokken in deze projectgroep en heb daarin duidelijk stem.
Dit is ook de groep waar ik onze situatie kan uitleggen, op de inhoud van de plannen invloed heb en de druk kan opvoeren.
Volgende week maandag moet dit plan gereed zijn en wordt direct besproken met de overheid en het RIVM.
We hopen dat daaruit een routekaart en kalender voor versoepelingen vanaf 1 juli komt, die positief zijn voor onze sporten.
Daarnaast voeren we onze lobby bij Bondscollega’s om onze competities als ‘testcase’ te laten dienen, bij NOC*NSF om het financiële leed dat geleden wordt onder de aandacht te brengen en bij de politiek om te beïnvloeden op de besluitvorming.
De media voeden we proactief met informatie, geven interviews en nemen we mee in het proces. We zien dat we zowel lokaal, regionaal als landelijk volop aandacht krijgen.
In het proces richting versoepeling om snel weer wedstrijden te spelen en de competitie te starten, anticiperen we op een Hoofdklasse competitie zonder publiek en pakken door in het initiatief van Honkbal TV.
Daarmee kunnen fans de competitie live en in samenvattingen volgen, krijgen sponsoren zichtbaarheid en kunnen we de sport zichtbaar maken aan een groter publiek in een ’sportluwe zomer periode’
We proberen ondertussen met vernieuwende ideeën en initiatieven de verenigingen in beweging te brengen om allerlei extra honkbal en softbal activiteiten te organiseren voor leden en niet leden.
De Corona maatregelen hebben tot gevolg dat er beperkt gesport wordt in Nederland en veel binnensporten dicht zijn.
Onze verenigingen kunnen (met inachtneming van de maatregelen) juist in de zomerperiode ‘hun deuren open zetten’ voor niet-leden in de directe omgeving.
Dit draagt bij aan betrokkenheid, ledenbinding en ledenwerving. Mooi om te zien dat verenigingen deze opportunity ook zien en hiermee aan de slag gaan.
Ik hoop dat onze inspanningen een positief gevolg hebben voor de start van de competitie en dat we met elkaar zonder al te veel schade door deze crisis heen komen.
Verenigingen en leden goed aangesloten houden en communicatie in regelmaat en diversiteit van kanalen intensiveren, past in deze situatie.
Suggesties zijn meer dan welkom.
Let’s discuss.
Sportieve groet,
Stefaan
Nou sta ik niet bekend om mijn blinde vertrouwen in de bond, maar de aanpak die nu gekozen is voor deze coronacrisis lijkt me de enige juiste. Je kan je dan nog wel afvragen waarom we niet allemaal al veel eerder wisten wat er allemaal achter de schermen gedaan wordt, maar daar ligt denk ik ook een grote rol bij de clubs en bij de clusters die hier kennelijk wel bij betrokken worden, maar daar verder niet echt over communiceren.
Maar nu weten jullie het dus. We gaan voor vanaf 15 juli weer ‘normaal’ trainen zodat we op 1 augustus aan het ingekorte seizoen 2020 mogen beginnen. Wie geeft het door aan Rutte?