Amsterdam, 21 augustus 2020 – De enorme schuldenlast van de Stichting ETO, en het jaarlijkse tekort op de exploitatie van het complex waar Hoofddorp Pioniers speelt, is al jaren een enorm hoofdpijndossier voor de Gemeente Haarlemmermeer.
Gisterenavond vergaderde de gemeenteraad over de toekomst van de Stichting ETO, het complex en daarmee ook de toekomst van Hoofddorp Pioniers.
Het punt stond op de agenda van de gemeenteraad omdat er elk jaar tonnen belastinggeld worden besteed aan het draaiende houden van de stichting. En die bodemloze put, zoals een aantal raadsleden de situatie noemde, blijft nog even voortbestaan.
Ik wil de bezoeker van deze site alle details besparen, maar als je écht het naadje van de kous (of van de honkbal in dit geval) wil weten vind je hier het raadsvoorstel “Scenario’s voor de exploitatie van het honk- en softbalcomplex te Hoofddorp”. Inclusief het bijbehorende rapport van KPMG en een quickscan van Kayoot, een bureau dat gespecialiseerd is in sport- en recreatiemanagement. Daarbij vind je hier het amendement dat door zes partijen gezamenlijk was ingediend en ook aangenomen is.
Uiteindelijk had de gemeenteraad van Haarlemmermeer keuze uit vier scenario’s. Over één ding was iedereen het wel met elkaar eens, van de vier scenario’s was er niet een waar de gemeente of de belastingbetalers vrolijk van worden. Er moest dus gekozen worden uit vier kwaden.
Scenario 4 had in één klap een eind gemaakt aan alle bestaande ellende. Dat was namelijk het failliet laten gaan van de Stichting ETO. Dat had echter ook heel veel nieuwe ellende opgeleverd want dat had ook betekend dat Pioniers geen accommodatie meer zou hebben. Daarbij had KPMG becijferd dat de kosten voor dat geintje een kleine 5 miljoen euro zouden bedragen. Voor dit scenario werd dus niet gekozen.
Ook Scenario 3 werd het niet. In dit scenario zou de gemeente het complex overnemen en de exploitatie uitbesteden aan een derde partij. De eenmalige kosten die hierbij hoorde waren 1,8 miljoen euro waarna er ook elk jaar nog een dikke 3 ton aan kosten gedekt moesten worden.
Ook in Scenario 2 stond een bedrag van 1,8 miljoen euro voor de overname, maar in deze variant zou de exploitatie ook bij de gemeente liggen. De structurele jaarlijkse kosten zouden daarmee op 4,5 ton komen te liggen. Het zal geen verrassing zijn dat ook dit scenario het niet geworden is.
Scenario 1 bleef daarmee over. En dat scenario betekent het handhaven van de huidige situatie van het beheer en exploitatie. De Stichting ETO mag het complex dus blijven beheren én exploiteren en de gemeente blijft garant staan voor de jaarlijkse structurele kosten van dik 2,5 ton.
Maar daarmee was de gifbeker voor de gemeente nog niet leeg want in dit eerste scenario zit ook een eenmalige kostenpost van dik 7,5 ton voor het aflossen van een lening bij de BNG Bank (5,6 ton) en het kwijtschelden van een lening van de gemeente zelf (ruim 1,9 ton).
Ondanks dat er met dit scenario dus nog steeds geen einddatum in zicht is voor dit financiële infuus vond de gemeenteraad dit toch het minst slechte plan. Er zal echter wel heel wat meer aandacht moeten zijn voor de ‘governance’ zoals ook in het aangenomen amendement is terug te lezen. Daarbij is er de toezegging gedaan dat er actief gezocht gaat worden naar een partij die het complex wil overnemen. Alleen als dat lukt zal de gemeente van de jaarlijks terugkerende strop verlost kunnen worden.
Hoewel de situatie zuur is voor de gemeente én de belastingbetalers is de uitkomst voor Hoofddorp Pioniers natuurlijk fantastisch. Ze kunnen gewoon blijven spelen op het huidige complex. Het is ook wel goed om even te melden dat de ellende niet veroorzaakt is door Pioniers en dat zij alleen maar passagier zijn geweest in deze absurde dollemansrit die nu hopelijk, in ieder geval voorlopig, ten einde is.
En er was nog meer goed nieuws voor Pioniers want nu de structurele en eenmalige kosten dit jaar boven de miljoen uitkomen leek een tonnetje extra voor de garantstelling voor een “Blaashal” waarin ook ‘s winters getraind kan worden nog maar een kleine horde.
De gemeenteraad ging hier dus ook mee akkoord. KPMG adviseerde in hun rapport in eerste instantie tegen deze garantstelling, maar omdat bij het tweede verzoek bleek dat de prijs van de blaashal sterk gedaald was werd ook dit voor Pioniers binnengehaald.
Het is de bedoeling dat in de tweede helft van dit jaar, vanaf nu dus, dit projectje gerealiseerd gaat worden. Het moet dus raar lopen als er aankomende winter niet al in die blaashal getraind kan gaan worden. Tenzij ook de ondergrond van die hal aangevreten wordt door muggenlarven natuurlijk. Je weet het in Hoofddorp nooit…
Maar alle gekheid op een stokje: Pioniers gefeliciteerd!
De gemeenteraad verhuisde nog even naar de grote zaal voor de stemmingen
Burgemeester Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer