Amsterdam, 30 september 2016 – ‘Deze ballen zijn net ballonnen‘ zei Kalian Sams twee weken geleden tegen Hans Klippus, een journalist van het AD. De bal die gebruikt werd op het EK in Hoofddorp zou te zacht zijn en de naden te dik.
Hij had net tegen Tsjechië in één wedstrijd drie homeruns geslagen, dus heel erg slecht zullen die ballen nu ook weer niet geweest zijn. Maar hoewel het EK het hoogst mogelijke podium in Europa is gaf Bart Volkerijk wel toe dat het niet de beste ballen waren die je kon krijgen. “Er zijn betere ballen” lees ik letterlijk terug op de site van het AD. Maar ook “Voor dit toernooi is het gewoon een goede bal“.
Iedere honkballer weet dat er verschil zit in de kwaliteit van ballen. Sommige ballen raak je voor je gevoel slecht en die blijven maar vliegen, en sommige ballen raak je vol op de ‘sweet spot‘ en sterven een vroege dood in het buitenveld. Of erger nog, in de handschoen van een buitenvelder. Voor een slagman zit het verschil meestal in een harde of zachte bal.
Werpers die het van de curve ball moeten hebben houden meestal van een dikke naad omdat je daarmee een grotere spin en daarmee meer weerstand genereert waardoor je een scherpere ‘hook‘ kan creëren. Werpers die het van de beweging in hun fastball moeten hebben vinden een dunne, lage naad vaak weer prettiger.
In de MLB spelen alle clubs met dezelfde ballen en daar is dit seizoen iets opmerkelijks aan de hand. Zonder duidelijk verklaarbare reden worden er ineens meer homeruns geslagen dan voorgaande jaren.
Dit komt de MLB erg goed uit want ze zijn al een tijdje aan het proberen het spel aantrekkelijker te maken voor de toeschouwers, en wat is er nu leuker dan veel hits en homeruns? Het gerucht gaat nu dat er ‘doping voor honkballen’ gebruikt wordt, dat er dus beter, hoger en verder vliegende ballen gebruikt worden dan voorgaande jaren.
Er is zelfs een hele studie die dit hardnekkige gerucht ondersteunt. Want ook honkballers die gedurende het seizoen van de Minor League naar de Major League overstappen slaan ineens meer homeruns terwijl je dat niet zou verwachten als je op een hoger niveau gaat spelen. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel het New York Yankees fenomeen Gary Sanchez, die dit jaar na zijn debuut in de MLB sneller dan welke honkballer ooit 19 homeruns sloeg.
Ook in Nederland wordt nu al een tijd gesproken over het gebruik van één en dezelfde bal in de Hoofdklasse. Nog sterker, in het Hoofdklasse Overleg van 6 juli jl. is daar voor seizoen 2017 al een besluit over genomen. In de notulen staat daarover letterlijk “gezamenlijke inkoop van knuppels en ballen wordt voorgezet. (voortgezet red.) Wordt vervolgd.”
Uit dezelfde notulen blijkt zelfs dat er al gekozen is voor een specifieke bal “Op het EK wordt gegooid met de bal waar de keuze op is gevallen. Zo kan men zien en beoordelen wat de bal kan en doet.” Op basis waarvan die keuze gemaakt is is niet duidelijk, maar nu de ballen ‘ballonnen’ blijken te zijn neem ik aan dat de keuze heroverwogen zal worden.
Uit de notulen blijkt niet wie de leverancier is van de ballen, maar via de site van het EK kom je via “Partners” uit op een pagina op de website van SSK waar de volgende tekst te vinden is “During the European Baseball Championship 2016 the SSK GDN 200 was a huge success“. Het geclaimde succes wordt onderbouwd met o.a. het aantal homeruns en doubles die op het EK geslagen zijn, maar zonder context zeggen die getallen me weinig.
In de notulen van het Hoofdklasse Overleg staat verder over dit onderwerp nog “Bij Wilson is ook nog een offerte aangevraagd. Dit loopt nog.” en “Uitgangspunt is dat de bal vrij verkrijgbaar moet zijn.”
Deze laatste zin snap ik niet helemaal omdat het doel niet alleen is met één en dezelfde bal spelen, maar ook dat er gezamenlijk ingekocht gaat worden.
SSK of Wilson zouden dus de potentiële ballen leveranciers zijn. Dat is behoorlijk zuur voor honkbalgroothandel Covee die op dit moment bij vier van de acht Hoofdklasse clubs de ballen levert.
Omdat Covee met in ieder geval een aantal Hoofdklasse clubs een goede relatie heeft is het niet gek dat zij al snel op de hoogte waren van onderstaande mail die afgelopen dinsdag door Gijs Selderijk aan alle Hoofdklasse clubs gestuurd werd:
Beste bestuurder,
De KNBSB is bezig met de voorgenomen ‘league ball’ voor de hoofdklasse met ingang van seizoen 2017. Op dit moment zijn er drie opties, waaruit naar alle waarschijnlijkheid de keuze wordt gemaakt.
Om tot een goed overwogen besluit te komen hebben we van jullie nog de volgende informatie nodig:
Huidige bal:
Kosten (incl btw):
Benodigd aantal dozijn per seizoen:
Graag voor 1 oktober een reactie.
Met vriendelijke groet,
With Kind Regards,
Gijs Selderijk
Je zou denken dat het een beetje kort dag is, maar uit verschillende bronnen heb ik begrepen dat dit niet de eerste keer is dat er bij de clubs geïnformeerd wordt.
De mail lijkt wel een beetje mosterd na de maaltijd. Er wordt namelijk ‘naar alle waarschijnlijkheid een keuze uit drie opties gemaakt’ zonder dat de bond al weet wat de clubs terug gaan sturen. Met andere woorden “wij weten het al, uw antwoord maakt eigenlijk niet meer uit“.
Geen wonder dat Covee woensdag direct een noodkreet naar alle clubs heeft gestuurd waarin uitgelegd wordt dat ze heel graag mee willen doen in de aanbesteding, dat ze tot op heden nooit iets gevraagd is en dat ze ook in vergelijking met de andere leveranciers een hele goede prijs kwaliteit verhouding kunnen leveren. De prijs die ze daarbij noemen waarvoor een bal die gelijk zou zijn aan de Wilson A1001 (deze zou op de shortlist staan) geleverd kan worden lijkt ook bijzonder scherp.
De conclusie waar Covee de mail mee eindigt kan ik dan ook alleen maar onderschrijven “Als er toch een voorkeur uitgaat naar 1 bal voor de gehele hoofdklasse zou er een transparante- en eerlijke aanbestedingsprocedure moeten zijn. Is die er niet, dan zal altijd het gevoel overheersen dat het kwaliteitsbelang ondergeschikt is aan het commerciële belang.”
Daarbij wil ik dan nog toevoegen dat het er dan ook op lijkt dat het commerciële belang voor de KNBSB ook weer groter is dan voor de Hoofdklasse Clubs. Want als op deze manier de order aan SSK gegund wordt dan vraag ik me af wat voor financieel voordeel de bond krijgt bij het bestellen van kleding voor het Nederlands Team bij SSK.
Voetnoot: Ik heb zelf geen belang of voorkeur voor SSK of Covee. Ik bestel ieder jaar voor mijn team de HCAW Reserve Reserves fantastische Custom New Era petten bij Covee, en dit jaar hebben we voor een hele mooie prijs prachtige jassen laten maken bij SSK.