HSCMaastricht

Geachte heer/ mevrouw,

Namens de vereniging HSCMaastricht, wil ik mijn bezwaar uiten over de plannen die de KNBSB heeft gepresenteerd mbt wijziging van de regelementen met ingang van seizoen 2015.

Wat ons betreft schieten deze regels voor het grootste gedeelte hun doel voorbij.

Zo zien wij graag dat het spelen van 9 innings vanaf de 3e klasse gehandhaafd blijft. Het afschaffen van deze regel geeft het gevoel dat breedtesport niet serieus genomen wordt. Wil men op tijd spelen dan kunnen teams zich inschrijven in de 4e of 5e klasse. Daar zijn deze klassen tenslotte voor. Vanaf de 3e klasse komt er een stukje prestatie bij en hierbij horen ook de regels zoals ze zijn bepaald. Niet alle teams kunnen op landelijkniveau spelen, maar er zijn wel teams die meer dan recreatief willen spelen en daar horen wedstrijden van 9 innings bij. Dat is de sport en dat is de keuze die de spelers van deze teams gemaakt hebben en die door de besturen van de teams zijn goedgekeurd. Als de KNBSB meer leegloop wil voorkomen dan moet zij dit respecteren.. Wij zijn een vereniging die in de grensstreek haar thuisbasis heeft, dus België en Duitsland zijn voor onze spelers aantrekkelijke alternatieven als de tijdslimiet voor de 3e klasse ingevoerd wordt. Dit alles geldt natuurlijk ook voor het softballen. Laat de regels voor de 2e en 3e klasse intact.
Het verbieden voor honkballers om op metalen spikes te spelen is, misschien wel iets veiliger, maar zeker ook geen regel die tot ledenbehoud zal leiden. Handhaaf deze regel bij jeugd, maar laat bij de senioren vrije keuze. Net als het veiligheidsmasker bij het softballen. Ga senioren niet verplichten om zo een masker te dragen. Hou dat bij de jeugd en waarschijnlijk groeit dat vervolgens vanzelf door naar de senioren, maar laat dat geleidelijk groeien en verplicht het niet. Dames gaan lopen voor dat soort regels. Tenminste die geluiden krijgen wij vanuit ons team van met name de ervaren dames die wij hard nodig hebben om überhaupt een softbalteam te hebben.

Alle spelers in de line- up. Bij de jeugd en in de recreatieve klassen, ( 4e klasse en lager) prima. Maar ga dan niet teams de vrije keuze geven. Dan creëer je wanorde tijdens wedstrijden. Maak er dus een regel van of niet.

Een regel die zeker wel mag veranderen van ons, maar waar niets over is gemeld, is iets met betrekking tot junioren. Zeker voor teams buiten de randstad is het vaak moeilijk om een juniorenteam te hebben en vooral ook om het te handhaven. Goede spelers gaan snel naar de seniorenteams omdat ze daar een hoger niveau hebben en vanaf de 3e klasse 9 innings en dat is aantrekkelijk. Zitten deze jongens eenmaal in het 9-tal dan mogen ze volgens de reglementen niet meer in het juniorenteam uitkomen. Geef junioren die in de wedstrijdsport t/m de 2e klasse spelen de mogelijkheid om ook deel te nemen aan juniorenwedstrijden. Dit kan kleine verenigingen vaak helpen om een juniorenteam in de competitie in te schrijven en zo de junioren die niet klaar zijn om in een seniorenteam te spelen te behouden. Misschien met de restrictie niet pitchen of catchen, maar het geeft een juniorenteam vaak de mogelijkheid om te kunnen blijven bestaan en dat is belangrijk, want dat is mijninzien een actie die tot ledenbehoud kan leiden. Zeker omdat de juniorenteams het snelst opgeheven worden bij verenigingen.

Dan de speed- up regels. Die mogen er zeker zijn, maar binnen normale proporties. En….wie gaat dat in de gaten houden. In de lagere klassen hebben de scheidsrechters vaak al niet genoeg discipline om een wedstrijd reglementair uit te spelen en om moeite doen om de basisspelregels onder de knie te krijgen. Of speed-up regels dan ook nog in de gaten te moeten houden…. .

De KNBSB wil graag streven naar ledenbehoud, maar hiervoor zijn goede gesprekken nodig met de verenigingen. De enquête is een hulpmiddel om inzicht te krijgen waarom leden weggaan. Een dusdanige vernedering van de spelregels leidt niet tot ledenbehoud. Hou het spel volwassen voor de senioren dat maakt en houdt het leuk. Soepeler omgaan met het verplaatsen en misschien invoering van 14 of 16 wedstrijden bij de lagere klassen ipv 18 waardoor mensen meer vrije weekenden krijgen is wel mogelijkheid om mensen meer gemotiveerd te maken om te blijven spelen. Verenigingen die teams in de 3e klasse of hoger hebben spelen hebben hier bewust voor gekozen en de spelers van deze teams ook. Dus laat de normale regels voor deze teams bestaan.
Met vriendelijke groet,
Mirande van Wijhe
Wedstrijdsecretaris Maastricht