Amsterdam, 14 september 2017 – Na mijn bericht over de fout in het plan voor de topsport waren ze er vanochtend op het bondsbureau snel bij met het corrigeren daarvan.
Maar even voor de duidelijkheid, mij gaat het natuurlijk ook niet om het corrigeren van een domme rekenfout. Op Facebook was één van de reacties “Ik maak me meer zorgen om hoe ze de 3e klasse om zeep helpen“, en dat geldt voor mij ook. En niet alleen voor de 3e klasse, ook van de voorgestelde verandering voor de 1ste klasse word ik niet vrolijk.
Er is in de 1ste klasse gewoon geen reden om bij een gelijke stand na negen innings te stoppen. Het komt zelden voor, en de wedstrijden waarin het gebeurt staan bol van de spanning en vaak de bijkomende sensatie. Alle spelers, en dan bedoel ik ook ALLE spelers die in de 1ste klasse extra innings mogen spelen om een beslissing af te dwingen doen dat met alle liefde. Dus KNBSB, pak ons ons spelletje niet af, en pas deze regel ook nog even aan.
In de 3e klasse moeten ze volgens het plan dus op tijd gaan spelen. Toen dat onzalige idee in 2014 voor het eerst werd gelanceerd was er ook sprake van maximaal twee uur, maar later werd dat tweeënhalf, waarna het gelukkig alsnog helemaal van tafel werd gehaald. Dat idee is nu dus terug. Ze hebben dus de afgelopen jaren vooral nagedacht over hoe ze de oude ideeën alsnog zouden kunnen gaan invoeren in plaats van na te denken over échte oplossingen.
Overigens wordt de huidige 3e klasse door de introductie van de Topklasse in 2019 automatische de feitelijke 4e klasse. Het ‘afnemen’ van de aangewezen slagman en het toestaan van het onbeperkt wisselen is dus eigenlijk maar één jaar een probleem als je de huidige situatie als uitgangspunt neemt.
Wat de voorgenomen veranderingen voor de spelers van de Academies gaat betekenen is ook nog totaal onduidelijk. De vier alinea’s die hierover zijn opgenomen zijn weinig concreet.
“Het uitkomen voor zowel de Regionale Baseball Academy als de eigen- of samenwerkende vereniging betekent voor beide betrokken initiatieven dat er goede afspraken moeten worden gemaakt op bestuurlijk – en uitvoerend spelniveau. Het gaat hierbij om de inzet van de spelers (met name de werpers), maar ook over hele praktische zaken zoals bijvoorbeeld extra contributie en kleding.”
Dat zijn nogal wat losse eindjes lijkt me zo.
De rest van de plannen heb ik nog niet bekeken en ook heb ik nog niet gekeken naar de mogelijke verschillen tussen de nu gepresenteerde plannen en de plannen die eerder op de KNBSB-site hebben gestaan.
Ik hoop dat anderen zich, net als ik zullen verdiepen in de plannen en zich massaal zullen inschrijven voor de clusterbijeenkomsten om zoveel mogelijk onzin van tafel te krijgen. Als dat weer gelukt is moeten we het misschien eens gaan hebben over hoe we het dan wél voor elkaar krijgen… en met wie…