Amsterdam, 18 november 2014 – Ik krijg af en toe mailtjes binnen van mensen die zelf geen honkbal spelen of gespeeld hebben, maar die toch wat kwijt willen over de voorstellen van de Kolom Breedtesport.
Deze mensen vragen me waarom er geen enquête voor hun is, zij willen tenslotte ook gewoon een normale honkbalwedstrijd kijken en geen veredeld potje Beeball. Wat ik met alle respect voor het Beeball zeg overigens. Natuurlijk ben ik blij met deze reacties, want er is natuurlijk maar een beperkt aantal clubs met een team in een ’topsport’ klasse. En niet alleen de toeschouwers van die clubs willen echt honkbal zien. Het zijn er dan misschien niet héél erg veel, maar het zijn wél de echte liefhebbers.
Maar er is één groep met wie ik nóg meer medelijden heb, en dat zijn de scheidsrechters. Voor hun wordt het als het aan de Kolom Breedtesport ligt helemaal een crime. Uiteindelijk denk ik dat dit de groep is die het hardst wordt getroffen van allemaal. Deze umps zijn vaak echte liefhebbers van de sport, komen vaak van heinde en ver, en dan straks nog maar voor twee uurtjes. En dan ook nog ‘ns twee uurtjes ellende.
Maar ook clubscheidsrechters hebben het niet getroffen. Met een klokje in de hand (tellertje in de andere) kijken of er wel snel genoeg gewisseld wordt, en is het bij 91 seconden dan een slagbal? En wat nou als alleen de werper in het veld staat, is de verdediging dan wel klaar? Toch beginnen, of voorkom je een gevaarlijke situatie? En als beide teams niet op tijd klaar zijn? Een slag én een wijd? En de catcher moet z’n bescherming aan doen, maar hij heeft tijd voor alleen maar z’n masker. Mag ie dan gaan zitten? Wat ga je doen tegen tijdrekken. De werper stapt nog vijf keer af, hoeveel pick-offs mag ie gooien? Als je 3-1 voor staat en de slagman slaat de bal tegen het hek, moet je als buitenvelder die bal dan oppakken? Of wacht je tot het tijd is en je met 3-2 gewonnen hebt. Het introduceren van de klok levert vast nog 100 andere regels op.
In Amerika zijn ze al aan het experimenteren met een time clock. Ik schreef dat al eerder in een mail aan de KNBSB, een goed idee denk ik, maar in Nederland wordt dat in de breedtesport qua handhaving nog een hele uitdaging. Misschien is dat in de Hoofdklasse haalbaar, misschien wordt het spel daardoor sneller, misschien komen er dan meer mensen kijken, misschien is dat een goed voorbeeld voor de jeugd, en misschien moet je de jeugd gewoon van jongs af aan leren husselen, en misschien heb je dan helemaal geen klok meer nodig.
Als er na het invoeren van deze regels nog scheidsrechters overblijven in de breedtesport dan wordt het met het verschil in spel tussen topsport en breedtesport ook bijna onmogelijk om nog door te groeien. Of zie ik dat verkeerd? Ik roep de scheidsrechters dan ook op om hierop te reageren! Mis ik iets?