Klok-gekkies MLB vinden tie-break een goed idee

Amsterdam, 31 januari 2018 – De pitchers en catchers mogen zich alweer bijna melden voor spring training, dus Rob Manfred begint zijn inmiddels vertrouwde gevecht weer tegen de lengte van de wedstrijden.

Hoewel de problemen in de VS en in Nederland eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn ontkom je er haast niet aan dit toch te doen omdat in beide situaties ‘tijd’ als bron van al het kwaad wordt neergezet.

In de VS zeggen ze nog dat de ‘pace of play’ verbeterd moet worden, maar of de maatregelen succes hebben wordt vervolgens bepaald op basis van de duur van de wedstrijd.

Deze week werd bekendgemaakt dat er tijdens de spring training wedstrijden dit jaar waarschijnlijk getest gaat worden met een reeks nieuwe regels om de wedstrijden korter te maken. Het zou gaan om een pitch-clock van 30 seconden tussen pitches in, en 20 seconden als de pitcher afstapt. Daarbij zal ook het aantal tripjes naar de heuvel beperkt gaan worden, en dan gaat het niet alleen om de coach, maar ook om spelers. Of en hoe er gehandhaafd gaat worden is nog niet helemaal helder, maar we zullen het zien.

Naast deze versnellende maatregelen maakt ook de tie-break z’n intrede, het gedrocht waar wij in Nederland gelukkig net vanaf zijn. In spring training wedstrijden zal bij een gelijke stand in de tiende inning een honkloper op twee gezet worden. Of deze tie-break nu wel of niet succesvol is maakt voor het verdere verloop van de wedstrijd niet meer uit. De tiende inning zal sowieso de laatste zijn.

Ook in de All Star Game zal er misschien een tie-break te zien zijn, maar dat is dan pas vanaf de elfde inning. Ik hoop dat dat niet nodig is en dat Judge en Stanton de buit dan al lang binnen hebben gehaald, liefst back-to-back. Ik had hier ook Sanchez kunnen noemen, back-to-back-to-back, maar omdat die acht keer per inning naar de heuvel loopt zal hij de elfde inning waarschijnlijk niet halen.

Dat is trouwens wel een groot verschil met de situatie in Nederland. In de MLB testen ze vooral in oefenwedstrijden en in wedstrijden die er niet toe doen. In Nederland kiezen we voor testen in een ‘live-omgeving’. De overeenkomst lijkt dan weer te zijn dat het de bobo’s zijn die de beslissingen nemen, zonder dat de spelers daarover mee kunnen praten. Dat laatste gaat overigens in ons kikkerlandje alweer veel beter.

Mooi hoor snelle wedstrijden, maar die tie-break… Één van mijn favoriete honkbal-twitteraars wist het pakkend samen te vatten:


En deze mag er ook zijn:

“If you’re bored by extra-inning baseball, then guess what? You’re not a baseball fan.”

Uit het artikel MLB Considering Incredibly Dumb Rule Change to Speed Up All-Star Game