Amsterdam, 28 juli 2016 – Als je deze site via Facebook volgt was het je misschien al eerder opgevallen, maar dit sociale medium lijkt het slechtste uit de bondsmedewerkers te halen.
“Zie je het al voor je: alleen voetballers uit de Nederlands competitie in oranje. Ik voorspel dan plaats 129 bij FIFA. Honkbal moet trots zijn dat ze met de sterkst mogelijke spelers mogen acteren.”
Aldus een medewerker van de KNBSB als reactie op mijn oproep aan Steve Janssen om toch vooral geen extra profs uit Amerika op te roepen voor het EK.
Iedereen mag roepen wat ie wil, en dat gebeurt op de sociale media dan ook volop, maar je zou van mensen die een functie bekleden bij de honkbalbond mogen verwachten dat ze iets langer nadenken voordat ze reageren op onderwerpen die raken aan hun werk.
Om te beginnen is de honkbalbond er voor iedereen, voor alle leden. Niet alleen voor de spelers met een Nederlands paspoort die in de VS hard aan het werk zijn om hun honkbalcarrière van de grond te krijgen, maar ook voor de spelers in de Nederlandse Hoofdklasse én alle spelers in alle andere klassen. Topsport, breedtesport én de jeugd dus.
Met de opmerking met de vergelijking met voetbal slaat deze KNBSB-medewerker behoorlijk de plank mis. Van achter naar voren.
“Honkbal moet trots zijn dat ze met de sterkst mogelijke spelers mogen acteren.”
De kans is klein, zo niet uitgesloten, dat Nederland tijdens het EK de beschikking heeft over ‘de sterkst mogelijke spelers’. Deze heren spelen namelijk in de MLB en krijgen van z’n lang zullen ze leven geen vrij om in Europa een EK te gaan spelen.
Ik begrijp verder heel goed dat je trots kunt zijn op spelers met een Nederlands paspoort die goed presteren, maar trots dat je met deze spelers mag acteren lijkt me wat vreemd. Dit is gewoon een regel die internationaal is afgesproken. En honkbal moet trots zijn? Is dat het Nederlands honkbal, is dat de KNBSB, ben je trots op jezelf?
Als we op het EK met Didi Gregorius op korte stop, Andrelton Simmons op het derde honk, Jonathan Schoop op het tweede honk, Jurickson Profar op het eerste honk, Xander Bogaerts als DH en Kenley Jansen als closer mogen optreden, dan is het wat mij betreft andere koek. Dit zijn aansprekende namen, namen voor wie het Nederlandse publiek naar het stadion komt, namen die ervoor zorgen dat de jeugd wil gaan honkballen.
En we moeten de Nederlandse sterren in de profleague in Japan niet vergeten natuurlijk, dus Van den Hurk mag starten, en Balentien mag als buitenvelder namens Nederland de ballen uit het stadion in Hoofddorp komen pompen.
Met de vergelijking met voetbal is ook heel wat mis, maar als eerste even de 129ste positie bij de FIFA als alleen voetballers uit de Eredivisie in Oranje zouden spelen. Wat zegt dat over hoe deze KNBSB-medewerker naar onze Hoofdklasse kijkt? We hebben het hier dus over het EK. Welke competitie in Europa is sterker? Welke Europese landen kunnen beschikken over grote aantallen spelers die gezamenlijk wel even een Hoofdklasse-only Nederlands team uit het toernooi zullen blazen? Respectloos.
Verder gaat het in tegenstelling tot honkbal natuurlijk prima met de voetbalsport in Nederland. Twee profcompetities en een klasse die daar tegenaan schurkt. Het gaat ook prima met het aantal leden. Begin dit jaar verwelkomde de KNVB het 1.227.157ste lid. Een recordaantal.
OK, de toppers uit de Eredivisie worden stuk voor stuk verkocht aan grote buitenlandse clubs, maar we kunnen ze blijven volgen omdat tal van zenders, gratis en betaald de wedstrijden live én in samenvatting uitzenden. En als er geen wedstrijdbeelden worden uitgezonden wordt er wel oeverloos over geluld in praatprogramma’s.
In de Eredivisiestadions zaten afgelopen seizoen gemiddeld 19.412 toeschouwers per wedstrijd en alleen de onderste twee clubs halen een gemiddelde van 10.000 niet. 19.412… dat zou ook best wel ‘ns exact het totaalaantal leden van de KNBSB kunnen zijn.
Terug naar het honkbal. Honkballers in Nederland willen niets liever dan geselecteerd worden voor het nationale team. Daar werken ze hard voor, in de Hoofdklasse, in Nederland. Als ze Oranje dan gehaald hebben dan moeten ze alleen nog maar harder werken, nog meer tijd investeren.
Op dat moment is er dan nog een bijdrage vanuit het NOC*NSF, maar als je dan ineens niet meer geselecteerd wordt, omdat je ruimte moet maken voor een jongen die nog nooit in Nederland heeft gespeeld, maar wel al op single-A-niveau, dan ben je je status en dat kleine beetje inkomen kwijt. Hallo zwart gat!
Ook als je al op jonge leeftijd geselecteerd wordt en in een vertegenwoordigend team mag uitkomen wordt er al heel veel van je gevraagd. Misschien mag je zelfs naar één van de honkbalscholen, je bent in ieder geval al heel vaak en lang aan het trainen en spelen.
Als je dan ziet dat het mogelijk is, dat je voor het Nederlands team kan spelen, als je maar hard genoeg werkt en je best doet, dan zal je doorzetten en het proberen te halen. Maar als je dan ook ziet dat je net zo makkelijk aan de kant wordt geschoven en alleen maar gebruikt wordt als opvulling, dan zullen ook talentvolle honkballers misschien wel een andere keuze maken.
Ik begrijp het wel hoor. Topsport is hard, de beste spelers moeten spelen. De coach moet koste wat kost willen winnen. De coach kun je dan misschien ook niet kwalijk nemen dat hij van heinde en verre spelers wil halen, ook al zijn ze maar een millimeter beter dan de jongens uit de Hoofdklasse.
Maar een coach is een passant, na hem de zondvloed. Van de bond mag je een visie verwachten op de toekomst én respect voor de spelers die elke week in Nederland op het veld staan. Als medewerker van de bond word je namelijk ook geacht deze spelers te vertegenwoordigen.