Amsterdam, 11 januari 2017 – Op 29 juli vorig jaar stuurde ik de Voorzitter van de KNBSB er al een appje over. Ik dacht dat het beter was het zo te doen dan het meteen hier te publiceren. Geen reactie.
Ik wilde er ook niet al teveel aandacht aan geven, er hadden nog maar weinig mensen gereageerd, dus ik dacht dat het beter was geen slapende honden wakker te maken.
Misschien dat ik daarna nog een paar van dit soort oproepen gemist heb, maar eind vorig jaar was het weer raak. Zelfs als je de oproep “Tag iemand die ook achter dit soort ballen aangaat” grappig vindt, dan moet een beetje honkbalkenner het met me eens zijn dat het gekozen filmpje waarin een hit-and-run wordt uitgevoerd niet erg goed gekozen is.
Deze laatste oproep tot taggen werd door meer mensen opgevolgd dan de oproep in juli. Gelukkig gaat het in de reacties meer over of je wel of niet op deze bal moet slaan als je hit-and-run hebt gekregen, en zijn er slechts een paar berichten van mensen die anderen taggen.
Ik ken die mensen niet, niet de taggers, en niet de getaggden. Ik kan dus ook niet beoordelen of alle getaggden blij zijn met de vermelding, of dat ze het grappig vinden of juist heel erg vervelend. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat het deze keer goed gegaan is, en dat niemand er echt een groot probleem mee heeft gehad.
Maar beste mensen van de KNBSB, kunnen we ook afspreken dat de afdeling communicatie, je weet wel, die mensen die betaald moeten worden uit een contributieverhoging waarvoor jullie op 28 januari aan het congres goedkeuring gaan vragen, dat die mensen zich in 2017 met andere dingen gaan bezighouden?
Iets meer verantwoordelijkheid zou niet misstaan. “Alleen jij bepaalt wie je bent” staat bovenaan knbsb.nl. Dat geldt ook voor de bond zelf. Je zou deze tekst in dezelfde categorie kunnen plaatsen als de hashtag #strikeoutbullying die vorig jaar door veel Major League clubs gebruikt werd.
De New York Mets organiseerden een PrideNight met #strikeoutbullying als bijbehorende hashtag. De San Francisco Giants organiseerde een tekenwedstrijd voor kinderen met dit thema, en de Detroit Tigers zijn al veel langer met dit onderwerp bezig. In 2013 kregen ze voor hun “Detroit Tigers Anti-Bullying” programma zelfs een prijs van de commissioner van de MLB, Bud Selig.
Het loopt gelukkig ook niet altijd zo erg uit de hand als bijvoorbeeld in 2015 bij Gabby Schilling. Zij had het geluk dat haar vader, voormalig MLB pitcher Curt Schilling, het voor haar opnam. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Overdrijf ik door hier een punt van te maken?