Amsterdam, 19 oktober 2016 – Gisteren deelde ik hier al het concept van de competitieopzet voor de Overgangsklasse voor 2017.
Voor buitenstaanders was vooral het aantal clubs dat gaat degraderen verrassend. Dat worden er namelijk maar drie, en niet de vijf die nodig zijn om in 2018 weer op 12 clubs uit te komen (rekeninghoudend met één promovendus).
Maar ook voor de insiders, de clubs die bij de besluitvorming hierover aanwezig zijn geweest, had de nieuwe opzet een verrassing in zich.
Ik heb inmiddels de notulen van de vergadering in september erop nageslagen (bedankt nog daarvoor, je weet wie je bent), en in eerste instantie lijkt precies te gebeuren wat er is afgesproken. In de presentatie van de opzet met 16 teams die tijdens het overleg vertoond werd stond nog een reguliere competitie met twee poules van acht teams. Op voorspraak van Sparks werd tijdens de vergadering iets anders besloten:
“Sparks vindt het geen goed plan om in twee poules te gaan spelen. Hun voorkeur gaat uit naar een hele competitie. De meeste verenigingen beamen dit. Er komt een voorstel competitie met één poule.”
Zo ziet de nieuwe opzet er dan ook exact uit. Er wordt in 15 weekenden in één poule een volledige competitie van 30 wedstrijden gespeeld. De verrassing bij de clubs beperkt zich uiteindelijk tot wat er bij de splitsing daarna gebeurt.
Of de clubs het verkeerd begrepen hebben of niet goed gehoord hebben kan ik niet beoordelen. Dat deel van de vergadering heeft de notulen namelijk niet gehaald. Er zou alleen gesproken zijn over een splitsing in twee poules, 6 om 10 of 8 om 8, en niet over een splitsing naar drie poules zoals nu het geval is. Maar ook gezien het aantal beschikbare speelweekenden lijkt 4 om 6 om 6 een prima oplossing.
Dat er nu met de zomerstop geen rekening is gehouden met de schoolvakanties geloof ik ook direct. Maar noem mij dan maar ‘old school’ als ik zeg dat honkbal volgens mij een zomersport is die je zeker op topsportniveau het liefst de hele zomer door zou moeten willen spelen.
Wat mij betreft een mooie competitieopzet waar een hoop valt te winnen én te verliezen, als het goed is van begin tot eind. Play ball! (o nee, eerst nog even winterstop…)