Mombasa, 6 februari 2019 – Op 23 januari presenteerde de KNBSB de plannen voor 2019, 2020 en 2021 voor de kersverse Topklasse. De 12 teams die in 2019 in deze klasse spelen waren uitgenodigd de bijeenkomst in Nieuwegein bij te wonen.
Nadat de Overgangsklasse clubs het plan OK2020 getorpedeerd hadden moest er een alternatieve oplossing voor de problemen bedacht worden. Er zijn gewoon te weinig spelers die twee (of meer) wedstrijden per week willen spelen. Nou ja, ze zijn er wel, maar ze hebben (nog) niet het niveau dat je van een Overgangsklasser mag verwachten.
Het resultaat van dit té lage niveau was dat de teams in de onderste regionen van de Overgangsklasse de afgelopen jaren, ondanks dat ze twee wedstrijden per week spelen, zwakker waren dan de beste teams uit de, toen nog, Eerste Klasse. Dit is overigens een conclusie die niet getrokken is op basis van gespeelde onderlinge wedstrijden, want die waren er natuurlijk niet, maar een conclusie die wel breed gedragen is bij de bond, Overgangsklasse-clubs en clubs die in 2019 in de Topklasse zullen uitkomen.
Om het niveau in de Overgangsklasse weer op peil te krijgen zullen er in 2019 én in 2020 maar liefst vijf teams degraderen, waarbij dan dus ook ieder jaar ruimte gelaten wordt voor één promovendus. In 2020 zal dan het aantal teams in de Overgangsklasse 12 zijn en in 2021 zal het aantal teams gehalveerd zijn en staan op ‘slechts’ 8 teams.
Saillant detail hierbij is dat in het plan OK2020 nog ruimte was voor 9 teams die dubbels zouden spelen, één team meer dus dan nu het geval is. Waarom de Overgangsklasse-clubs het vorige plan hebben afgeschoten blijft dus een raadsel. (En nu hou ik erover op)
Voor de Topklasse wordt 2019 een ‘tussenjaar’ waarin de beste 12 ploegen uit de Eerste Klasse van vorig jaar in één poule gaan strijden om het Nederlands Kampioenschap Wedstrijdsport. Dat was vorig jaar al bekend. In 2020 en 2021 zal er dan weer in twee poules gespeeld worden met resp. twee keer 8 en twee keer 10 teams.
Tijdens de vergadering in Nieuwegein brachten de clubs de wens voor een echte finale in de Topklasse in. De afgelopen jaren was dat ook de kers op de taart/competitie, en vaak waren deze wedstrijden echt een feestje, en daarmee een promotie voor de sport. Nog beter en leuker zou het zijn, vinden de clubs, als er niet één finale-wedstrijd gespeeld zou worden, maar een best-of-three. In de aangepaste versie van het plan dat een dag na de vergadering naar de clubs is gestuurd is werd deze optie voor een zogenaamde “Aluminium Series” ook al direct opgenomen waarbij wel een voorbehoud gemaakt is voor de beschikbaarheid van het aantal weekenden. Maar alleen in 2019 zal er dus geen echte finale gespeeld worden, maar moet het beslist worden in de reguliere competitie.
In deze nieuwe opzet zijn er samen met de Hoofdklasse dus nog maar 16 teams die dubbels (of meer) spelen. Omdat dit een probleem is voor de Overgangsklasse-clubs die wel de ambitie hebben om meer te spelen, maar straks misschien niet meer de mogelijkheid, zal er door de bond voor deze clubs nog gezocht worden naar een alternatief.
Omdat de Topklassers hebben aangegeven vast te willen houden aan spelen op de vrijdag of de zondag is er op de zaterdag ruimte voor een extra competitie voor teams die daar behoefte aan hebben.
Tijdens de vergadering in Nieuwegein werd een zaterdagcompetitie met vrije inschrijving gepresenteerd als optie. Hier zouden dan teams uit de Overgangsklasse, Topklasse, Eerste Klasse én Tweede Klasse op mogen inschrijven. Een andere optie die ter sprake kwam was een bekercompetitie, maar daar zouden dan ook de Hoofdklasse-teams aan mee moeten doen vonden de aanwezige Topklassers.
En of het nou kwam omdat er relatief veel spelers bij de vergadering aanwezig waren en minder bestuurders, maar het leukste out-of-the-box idee, wat mij betreft, was wel het toestaan om met spelers van verschillende verenigingen één team te vormen dat dan de zaterdagcompetitie zal spelen. Je kunt hier kijken naar de waslijst van bezwaren die hiervoor zeker te vinden zijn, maar als je een glas-is-half-vol-benadering kiest zijn hier ook heel veel pluspunten in te ontdekken.
Hieronder de opzet van de Overgangsklasse en Topklasse voor de komende jaren.