New York, 21 juli 2017 – Toeval bestaat niet en timing is everything. Ik zag het al in de reacties op Facebook bij m’n vorige stukje maar er is dus inderdaad al besloten dat er bezuinigd wordt op scheidsrechters in de Hoofdklasse.
Het scheidsrechters-experiment is gestaakt, het 3-man systeem wordt toch weer de standaard in de Hoofdklasse, maar de clubs zullen desondanks minder kosten hoeven maken. Dat was in een notendop de boodschap in het memo dat de Commissioner Baseball Umpires eergisteren aan de clubs stuurde, zo ongeveer op het moment dat ik m’n stukje aan het tikken was.
Een aantal vriendelijke volgers van deze site stuurde het memo naar me door, maar ik bleef nog wel met de vraag zitten op grond waarvan deze beslissing nou genomen is. Want dat werd in het memo niet verder toegelicht.
“Er zijn tijdens het gesprek veel argumenten aangevoerd om af te stappen van het twee man systeem in de topklasse.” staat in het memo, en daar krijg ik dus jeuk van, maar vooral zin om door te vragen. Helaas was de Commisioner zo ontstemd over m’n stukje dat hij geen zin meer had in een fatsoenlijke uitleg. Hij wenste me wel veel succes met m’n (deze) site, dat dan weer wel.
Inmiddels had ik ook al wat reacties van scheidsrechters verzameld, maar van de argumenten die ik daar hoorde schrok ik een beetje. Het zou gaan om beter deëscalerend te kunnen optreden bij conflicten op het veld. Maar als dat de reden is dan zijn we het verkeerde probleem aan het oplossen!
Gelukkig was Bart Volkerijk, directeur van de KNBSB, wél bereid om tekst en uitleg te geven.
Om te beginnen is het natuurlijk mooi dat de scheidsrechters zelf hebben aangeboden af te zien van de extra Hoofdklasse vergoeding, dat stond ook al in het memo. Volkerijk zegt daarover in zijn reactie “De scheidsrechters, en dat wordt door zowel de clubs als de KNBSB zeer gewaardeerd, denken zeer mee met de uitdagingen die we in de topsport hebben.”
Naast de lagere kosten per scheidsrechter mogen de clubs nu ook al zelf een gekwalificeerde clubscorer inzetten voor het bijhouden van de play-by-play zodat de kosten beperkt kunnen worden. Door deze combinatie wordt de stap van de Overgangsklasse naar de Hoofdklasse ook een beetje minder groot.
In plaats van 2×2 scheidsrechters voor het ‘normale’ tarief hikte Overgangsklasse clubs behoorlijk aan tegen 3×3 umps voor het Hoofdklasse tarief, met daarbij ook nog ‘ns de kosten van 3×2 official scorers.
In plaats van kosten voor 4 keer een official in de OK ga je dan naar kosten voor 15 keer een official in de HK. In de nieuwe situatie krijgen ze de “drie scheidsrechters voor de prijs van twee”, zoals een vrolijke official van een Hoofdklasse club mij mailde, en daarbij dus ook maar kosten voor één scorer.
Volkerijk somt verder de voordelen nog een keer op van het 3-man systeem:
– Met drie heb je meer zicht op de plays
– kunnen scheidsrechters beter in positie komen
– kan de plaatscheidsrechter de focus op beoordeling van de pitchers beter vasthouden en leidt het tot minder discussies met spelers en coaches.
– Daarnaast is er minder risico dat een wedstrijd niet door kan gaan als een scheidsrechter laat is of onverwacht niet aanwezig kan zijn. Er zijn er altijd twee zodat de wedstrijd doorgang kan vinden.
Maar dat wisten we natuurlijk ook al voor het experiment met het 2-man systeem.
Als voordeel van het 2-man systeem heb je natuurlijk dat je als scheidsrechter veel meer achter de plaat staat, en dus veel meer calls maakt, en dus beter wordt. Dat is wat ik ervan denk tenminste. Volkerijk zegt daarover “Scheidsrechters moeten onder andere dynamischer zijn en nog meer anticiperen.”.
Volkerijk sluit af met de uitgangspunten, de conclusie van de evaluatie:
– Hoofdklasse: drie scheidsrechters en als het nodig is, kan er prima met twee worden gewerkt
– Overgangsklasse: twee scheidsrechters
– Voor beide leagues hetzelfde tarief voor de scheidsrechters. Dit betekent een serieuze besparing in de Hoofdklasse.
En voegt daaraan toe “Dit is voor iedereen een zeer acceptabele en goede uitkomst die ingaat vanaf de 2e ronde van de competitie 2017.”
Wat overblijft zijn twee vragen. De eerste vraag is waarom ook de scheidsrechters dit zelf per se willen, waarom ze zelfs bereid zijn een deel van hun vergoeding in te leveren. Natuurlijk is dat ook omdat ze graag het Nederlandse honkbal willen helpen, maar er is nog één, volgens mij heel zwaar wegend argument: Internationaal wordt ook gewerkt met een 3-mans, en soms zelfs met een 4-mans systeem.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik even dacht “f*ck het buitenland, laten we het eerst in Nederland maar op orde krijgen”, maar bij nader inzien is dat veel te kort door de bocht. ‘Onze’ scheidsrechters hebben ook ambitie, en als zij alleen nog maar mogen werken in een 2-mans systeem, dan wordt het misschien moeilijker om aan de bak te kunnen op de internationale toernooien. En dat is toch de kers op de taart, ook voor de scheidsrechters. En laten we eerlijk zijn, met of zonder een speciale Hoofdklasse vergoeding, een vetpot zal dat umpen in Nederland niet zijn.
De tweede vraag blijft onbeantwoord: Waarom testen of het kan als je niet eerst getoetst hebt of je het wil? Maar laat dat antwoord maar even hangen.
Eerst maar verzinnen hoe we ook bij de breedtesport voldoende scheidsrechters kunnen krijgen. Laten we beginnen met één.
Bij de Staten Islands Yankees doen ze het ook gewoon met z’n tweetjes.