Team Kingdom of The Netherlands = TeamNL

Amsterdam, 11 augustus 2016 – Ik had er tijdens de Honkbalweek misschien niet over moeten beginnen. Bij de Nederlandse bond doen ze toch wat ze zelf willen, of het nu goed is voor het Nederlandse honkbal of niet.

Zo, dat was wel weer even vervelend genoeg, de KNBSB worstelt er tenslotte zelf ook mee. De keuze om onze nationale ploegen “Team Kingdom of The Netherlands” te noemen is weliswaar een hele bewuste geweest, maar in de uitvoering blijft het lastig.

Nu bekend is geworden dat in 2020 honkbal en softbal weer olympische wordt komt er nog een probleem bij. Een luxe probleem, want het is natuurlijk fantastisch dat we de komende jaren weer van het bordje van het NOC*NSF mogen mee snoepen.

Als land mag je namelijk maar onder één naam deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat staat in de regels van het IOC en dat wordt voor Nederland in 2020 gewoon de naam Nederland. Team Kingdom of The Netherlands zou ook gek zijn want Aruba is als land lid van het IOC, maar ook onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

In één van de reacties op Facebook onder het stuk “Waarom het Kingdom Team jeukt” valt verder te lezen dat Maurits Hendriks ook gezegd zou hebben dat het ook in 2020 gewoon Nederland wordt. Omdat dat logisch klinkt, en het me wel uitkomt, neem ik dat maar even voor waar aan.

Vandaag ontving ik een mail van een verontwaardigde bestuurder van één van de Hoofdklasse clubs. Het bericht was kort maar krachtig:

Het is zover, na Nederland heet ons nationaal team ook geen The Netherlands meer…

Uit de laatste homeplate:
‘Good Luck’ wedstrijd: Team Kingdom – Frankrijk

De homeplate waaraan gerefereerd wordt is de nieuwsbrief van de KNBSB die gisteren verstuurd werd. Je vindt ‘m hier.

Ik was alleen niet verbaasd. Ik had de dwaling al veel eerder geconstateerd. De dag voordat ik het jeuk-stuk schreef had ik namelijk al een persbericht van de KNBSB ontvangen waarin met man en macht getracht werd de woorden “Nederlands” en “Team” uit elkaar te houden. In één en dezelfde nieuwsbrief kwamen maar liefst tien verschillende varianten voor die een Nederlands Team moesten beschrijven:

1. Koninkrijk
2. Koninkrijksteam onder 18
3. Team Kingdom of the Netherlands U22
4. Koninkrijksteam U18
5. Het Koninkrijksteam
6. Jong Oranje
7. de nationale honkbal- en softbalselecties uit ons Koninkrijk
8. Het U18 Koninkrijksteam
9. Team Kingdom onder 22
10. Team Kingdom

Voor wie het niet gelooft, je kunt het persbericht hier terugvinden.

Later zag ik zelfs nog de combinatie Team KOTN langskomen, waar weet ik niet meer. Als ik het probeer op te zoeken dan maakt m’n autocorrect er Team Kont van, en dat vind ik eigenlijk een conclusie die niet verder onderzocht hoeft te worden.

Maar laten we in oplossingen denken en niet in problemen. De glorende Olympische droom kan ons daarbij helpen.

Waarom laten we de officiële naam niet gewoon voor wat ie is, maar maken we een andere duidelijke afspraak voor als we niet de hele mondvol willen gebruiken? Waarom gebruiken we niet alvast TeamNL als we een Nederlands Team bedoelen? Net zoals de Nederlandse Olympische ploeg zich nu noemt?

Het is kort maar krachtig, het is Nederlands maar ook gewoon internationaal te gebruiken. Als we ons voor 2020 plaatsen dan zijn we ook alvast gewend aan die naam. Daarbij voorkomt het op het OKT (in 2019?) verwarring als we tegen het Verenigd Koninkrijk moeten spelen, of tegen België natuurlijk dat ook gewoon een Kingdom is.

Op deze manier houden we de door de bond gekozen officiële naam met de bijbehorende mooie pakken met de verschillende vlaggen, en we voorkomen ook de irritatie bij de mensen in Nederland die ‘hun Nederlands Team’ niet meer herkennen.

Last-but-not-least wordt de kans op een tia bij medewerkers van de bond drastisch verkleind. Het niet gebruiken van Team Kingdom of The Netherlands schijnt dat effect te hebben namelijk…

image

TeamNL na het winnen van de Honkbal Week Haarlem (klinkt goed, toch?!)