Amsterdam, 10 maart 2021 – Het was een hele bevalling en het was lang onduidelijk wat er geboren zou gaan worden, maar vanmiddag heeft de KNBSB in een brief het definitieve besluit aan de acht Hoofdklasse-clubs gecommuniceerd: Er wordt teruggegrepen naar het oorspronkelijke plan met een competitiestart op donderdag 29 april.
En om even in de beeldspraak te blijven: de bekercompetitie is dus geaborteerd. Er waren, zoals ik vanochtend al schreef, vijf clubs die zich hiervoor hadden ingeschreven, maar de overige drie verenigingen, Storks, DSS/Kinheim en Quick hebben in een gezamenlijke brief aan de KNBSB laten weten dat ze graag al per 1 mei de reguliere competitie zouden willen starten. Daarin stond ook dat ze wilde starten met doubles (zaterdag en zondag), maar dat in de tweede ronde van de competitie triples gespeeld konden gaan worden.
De bond heeft daarop de conclusie getrokken dat alle verenigingen, spelers, coaches en bestuurders het wenselijk vinden om zo snel mogelijk te starten met wedstrijden in competitieverband. Met die conclusie verviel ook de optie om op 27 mei een ‘normale’ competitie te starten, en voor vijf teams vanaf eind april een bekercompetitie te organiseren. De bond schrijft daar verder over “We vinden het niet wenselijk om drie teams voor ruim een maand of langer ‘in de wachtkamer te laten zitten’. De suggestie om een bekercompetitie parallel aan de reguliere competitie te spelen, doet geen recht aan een eerlijk competitieverloop en vinden wij geen optie.”
In tegenstelling tot wat er in het plan met de bekercompetitie en een start van de reguliere competitie op 27 mei stond zullen er geen double headers op zaterdag gespeeld worden, maar zal een serie ‘gewoon’ bestaan uit een wedstrijd op donderdag, zaterdag en zondag.
Om tegemoet te komen aan de drie verenigingen die naast financiële bezwaren ook logistiek de nodige beren op de weg zagen, vooral voor het testen op de donderdagen, heeft de bond een aantal extra stappen genomen en aanpassingen gemaakt:
- De KNBSB stelt per team 50 extra sneltesten (totaal 200) beschikbaar.
- De sneltesten kunnen tot 24 uur voor aanvang van de wedstrijd worden afgenomen. Dit is een verruiming van de eerdere afspraak in het protocol. Het protocol wordt hierop aangepast.
- De uitslag van een sneltest die bijvoorbeeld via werk is afgenomen, binnen 24 uur voor aanvang van de wedstrijd is afgenomen, is geldig. Dit is in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Het protocol wordt ook hierop aangepast.
- De ontwikkeling ten aanzien van andere manieren van testen, die het wellicht eenvoudiger, sneller en/of goedkoper maken, wordt in samenspraak met NOC*NSF nauwgezet gevolgd.
- De KNBSB stimuleert het delen van kennis en ervaringen tussen verenigingen, met name op het organisatorische deel van testen. Hiervoor ligt al een aanbod van L&D Amsterdam (verenigingsprotocollen) en HCAW. Er wordt op korte termijn een online bijeenkomst georganiseerd over dit onderwerp.
- De KNBSB stelt alles in het werk om de Hoofdklasse-verenigingen direct financieel tegemoet te komen als de exploitatie van HonkbalTV positief is. Op dit moment kunnen er nog geen concrete toezeggingen worden gedaan ten aanzien van de hoogte van de compensatie.
De brief eindigt met “Wij nodigen alle Hoofdklasse-teams uit om op donderdag 29 april gezamenlijke van start te gaan met de competitie.“, dus er moet officieel nog een slag om de arm gehouden worden, maar nu zal er toch niemand meer roet in het eten gooien?!
Hiermee is de rust, als het goed is, voorlopig even weergekeerd. Als het weer nu ook nog een beetje meewerkt dan kunnen de teams met dit nieuwe protocol in ieder geval gaan trainen en oefenwedstrijden spelen. En misschien, als de coronacijfers blijven dalen, hoeft er straks als de competitie eind april start helemaal niet meer getest te worden bij sporten in de buitenlucht. Dat zou niet alleen mooi zijn voor de Hoofdklasse, maar ook voor al die breedtesporters én toeschouwers die ook allemaal weer op of bij een honkbalveld willen staan!