Amsterdam, 2 maart 2021 – Het is een beetje als het beeld van journalisten voor een gesloten deur in het gebouw van de Tweede Kamer die ondertussen het nieuws brengen dat er nog geen nieuws is. Maar ach, ik doe daar ff lekker aan mee.
De informatievoorziening vanuit de verschillende clubs is ook een beetje stil gevallen. Op zich al verontrustend genoeg. Het enige, niet verrassende, nieuws dat uit het Hoofdklasse-overleg van maandagavond komt is dat de clubs nog steeds niet op één lijn liggen en dat de KNBSB vandaag een beslissing gaat nemen over of, en zo ja, hoe, er toegewerkt gaat worden naar een start van de competitie.
Vorige week sprak ik Stefaan Eskes, directeur van de bond, hier al even over. Ik vroeg hem of de bond echt denkt dat de spelers in de Hoofdklasse straks als ze weer gaan spelen verplicht zullen blijven worden om één of twee keer per week getest te worden. Persoonlijk denk ik van niet namelijk en verwacht ik dat we op een gegeven moment weer teruggaan naar de situatie van voordat vorig seizoen abrupt beëindigd werd.
Ook Eskes gaf aan dat dat een reële mogelijkheid zou zijn, maar dat de bond en de clubs daar onmogelijk vanuit kunnen gaan en dat er dus ook nagedacht en gepraat moet worden over een scenario waarin wel verplicht getest moet worden.
Los van de ethische bezwaren die clubs mogelijk hebben bij het starten van een competitie (het is maar een spelletje?) zijn er ook de nodige financiële consequenties als er grote hoeveelheden tests afgenomen moeten worden. En als je ermee begint, dan moet je ook bereid zijn om ermee door te gaan, tot het eind van het seizoen.
Als we na deze lockdown niet meteen weer ‘gewoon’ mogen honkballen dan zijn de tests in het gunstigste geval een groot gedeelte van de oefenperiode nodig. En de clubs hebben aangegeven in ieder geval acht weken voorbereidingstijd te willen hebben. Vorig jaar heeft de korte voorbereidingsperiode bij veel spelers gezorgd voor blessures en dat willen ze dit jaar voorkomen.
Maar wat nu als er na die oefenperiode nog steeds verplicht getest moet worden? Clubs hebben het al moeilijk zat, zeker als de kantines niet open kunnen. En de bond heeft ook de reserves of inkomsten niet om dat zomaar even te betalen. Ik kan me zo voorstellen dat clubs het moeilijk vinden om op dit moment al toe te zeggen dat ze het hele seizoen zullen betalen voor die tests. Maar je wil ook geen situatie hebben waarin één of meerdere clubs net voor, of erger, halverwege het seizoen afhaken omdat het geld op is.
Als de clubs zich alleen druk hoefden te maken over de Hoofdklasse was het misschien nog wel eenvoudig geweest, maar er is bij die clubs ook nog gewoon breedtesport waar rekening mee moet worden gehouden, gelukkig. En als er in de Hoofdklasse alleen gespeeld mag worden als er getest wordt dan kan het seizoen voor de breedtesport zeker helemaal de prullenmand in, met alle financiële gevolgen van dien.
Ik wens de KNBSB veel wijsheid, maar de vraag is of er überhaupt wel een goede beslissing bestaat in dit stadium.