Waarom ze bij HCAW die aftelklok wel zien zitten

Amsterdam, 13 april 2016 – Met alle aandacht gericht op UVV en de ELB vergeten we bijna die andere “bijna 1 april grap” die twee weken geleden door de KNBSB in hun nieuwsbrief, de Homeplate, werd aangekondigd. Namelijk de aftelklok! Mijn favoriete onderwerp.

Na de pre-test(?) die september vorig jaar werd aangekondigd durft de bond het nu dus aan een volwaardige test aan te kondigen. Overigens netjes onderbouwd en met het nodige voorbehoud bij de aannames die gedaan worden.

Tijdens de thuiswedstrijden van Scimitars junioren zal er na iedere inning (slagbeurt red.) afgeteld worden van 90 naar 0 seconden waarna de wedstrijd moet zijn hervat. Wat precies de sanctie zal zijn, en voor wie, als er nog niet gespeeld wordt is nog niet bekend gemaakt. Inmiddels is wel duidelijk dat er deze keer wél scheidsrechters betrokken zijn bij dit experiment dus daar zal t.z.t. wel wat over worden afgesproken.

Omdat er gekozen is voor een open deur als doelstelling “De KNBSB gaat een experiment starten met het doel om te onderzoeken of sneller wisselen een positieve invloed heeft op het wedstrijd verloop.” kunnen we op deze plek, en nu al, bekendmaken dat de test geslaagd is. Wedstrijden worden inderdaad aantrekkelijker als er minder gesjokt en meer gehusseld wordt. Dat de jeugdige testkonijnen die honkbal vreten en ademen sowieso al een stapje harder lopen dan hun stiekem rokende en drinkende leeftijdsgenoten die honkballen omdat het een dope, wrede, zieke sport is waarbij je een honkbalpetje en een dikke ketting mag dragen, dat wordt even niet van belang geacht. Terecht ook, het is niet van belang, de test is namelijk al geslaagd.

Nu we dat geconstateerd hebben moeten we alleen nog even kijken hoe we die jongens binnen 90 seconden het veld weer in krijgen. Als aansporing door scheidsrechters, coaches en trainers niet helpt zou je inderdaad kunnen denken aan technische hulpmiddelen. Als je een stroomstootwapen even uitsluit lijkt het volgende technische hulpmiddel dat daarvoor in aanmerking komt inderdaad een klok te zijn. Maar wat voor klok? Moet dat een grote dure aftelklok zijn? Waarom geen stopwatch? Of nog beter, de klok op de smartphone die iedere scheidsrechter sinds de invoering van de Sportlinked app dit jaar verplicht bij zich moet hebben? In plaats van “nog drie ballen” zou hij bijv. “nog 30 seconden” kunnen roepen. Of is dat een heel gek idee?

Wat zou het voordeel van zo’n grote aftelklok zijn? Iedereen kan ‘m zien? Dat klopt, maar tenzij er bij die klok ook een complete video-review installatie wordt geleverd zal dat geen verschil maken. Discussie over of er net wel of net niet binnen de tijd weer begonnen is met de wedstrijd hou je altijd. De scheidsrechter zal dan moeten beslissen, dus kan ie dat net zo goed vanaf zijn telefoon doen.

Omdat er natuurlijk helemaal geen geld is om bij alle verenigingen een aftelklok, of zelfs meerdere aftelklokken op te hangen, zullen we dat ook niet gaan meemaken. Ik verwacht nog eerder een toevoeging aan de Sportlinked app waardoor de coaches van beide teams kunnen zien wat de scheidsrechter ziet op de in z’n Sportlinked ingebouwde aftelklok, of zoiets. Maar uiteindelijk zal ook dat niet veel effectiever zijn dan het roepen van “nog dertig seconden” eventueel gevolgd door “nog tien seconden” door de scheidsrechter.

Afgelopen weekend werd tijdens de oefenwedstrijd tussen HCAW en UVV al druk gespeculeerd over wat er nog meer mogelijk is met de Bussumse aftelklok nadat deze uit honkbalroulatie wordt genomen. Het idee dat het waarschijnlijk gaat winnen is ingegeven door recent ingevoerde plaatselijke regelgeving. Er mag namelijk sinds begin dit jaar pas om 15:00u alcohol geschonken worden in de sportkantines in Gooische Meren, de gemeente waar Bussum toe behoort. De klok zal daarom gewoon onder het scorebord blijven hangen en anderhalve minuut voor drie uur geactiveerd worden. Het uitzinnige en dorstige publiek zal hardop gaan aftellen, er wordt opgeschaald met kantinepersoneel, en precies om 15:00u zal dan onder luid gejuich en gejoel de eerste dop van de fles getrokken worden. Ik voel een traditie opkomen die leuker wordt dan meezingen met take me out to the ballgame tijdens de 7th inning stretch. Proost!

image